maandag, juni 24, 2024
Bingo's en andere spellenGetalknapKeuzekastRekenen

Tweelingsommen, dubbelen met rekendobbel.


Het automatiseren van de sommen tot 20 is in groep 3 van groot belang. Ook de tweelingsommen of ook wel het dubbelen genoemd hoort hierbij. Ik denk dat we allemaal de verliefde harten wel kennen, en omdat naast deze verliefde harten nog niet heel veel oefenmateriaal voor te vinden was hebben we dit leuke bordspel gemaakt.

Het spel is een variatie op de al eerder geplaatste rekendobbel met optelsommen t/m 20. Bij deze variatie gaat het er duidelijk om dat het dubbelen wordt geautomatiseerd op een speelse manier.

Springen over vlonders in de vijver

Benodigdheden voor het spel:

  • spelbord
  • twee pionnen van verschillende kleur
  • twee verschillende kleuren fiches
  • een dobbelsteen.

Het spelbord is onderaan dit artikel te downloaden. Op het speelbord staan vlonders afgebeeld die in een vijver liggen. Op de vlonders staan de tweelingsommen. De antwoorden op deze tweelingsommen staan op bladen die ook in de vijver liggen.

dubbelen

Bij het spel beginnen de kinderen op Start. De jongste begint en gooit met de dobbelsteen. Hij/zij verplaatst zijn pion zoveel plaatsen als ogen op de dobbelsteen.
Als het op een vlonder komt met een som, wordt de uitkomst opgezocht op de bladeren in de vijver, en wordt er een fiche opgelegd.
Om de beurt wordt er gegooid.
Komt het kind op een eend of een kikker, dan heeft het pech en moet de beurt overslaan. Als het kind op een vlonder komt en de uitkomst van de tweelingsom is al door een fiche bedekt, dan moet het ook de beurt voorbij laten gaan.

Het spel is afgelopen als alle vlonders bedekt zijn of na een afgesproken tijd. Het kind van wie de meeste fiches op het spelbord liggen heeft gewonnen.

Om het spelbord mooi te houden, kun je het natuurlijk weer lamineren. Pionnen en fiches kun je eventueel los kopen.

Bestand:

Rekendobbel – tweelingsommen
Rekendobbel – tweelingsommen
Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest