woensdag, mei 29, 2024
AlgemeenReviewsVakliteratuur

Werken met deugden in het onderwijs? Doen, met het deugdenspel doeboek!


Met heel veel plezier heb ik Het Deugdenspel Doeboek van Annelies Wiersma in mijn vakantie doorgelezen. Er ging een wereld voor mij open. Deugden zijn karaktereigenschappen die je eigenlijk allemaal bezit, maar die je misschien niet altijd bewust toepast. Met dit boek kun je met kinderen aan de slag om hier op een positieve manier mee bezig te zijn.

Het boek geeft je handvatten om met de deugden assertiviteit, concentratie, humor, idealisme, kracht, liefde, respect, samenwerking, uitmuntendheid en vriendelijkheid aan de slag te gaan. Je kunt met deze tien deugden een heel schooljaar vullen. Als je bekend bent met het Deugdenspel of je hebt deze in het bezit, dan vind je de kaarten met deze deugden ook hier in terug.

deugdenspel doeboekHet deugdenspel is voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar en het doeboek bevat werkvormen die in de midden- en bovenbouw goed gebruikt kunnen worden, en zelfs in het voortgezet onderwijs worden ze gebruikt. Voor jongere kinderen is er de voorloper: Het Deugdenvriendjes Doeboek voor peuters en kleuters.

Het Deugdenspel Doeboek.

De tien eerder genoemde deugden zijn in het boek uitgebreid uitgewerkt. Er wordt in beschreven hoe je de deugd kunt aanbieden bij de kinderen. Dit is op een heel heldere, duidelijke en enthousiaste manier gedaan. Zo, dat je er gewoon ook zelf mee aan de slag wilt gaan. Ook wordt aangegeven wat er van jou als leerkracht wordt verwacht (leerkrachtgedrag). Er staan opdrachten bij die je met de kinderen kunt doen om de deugd duidelijk te maken, en er ook op een positieve manier mee aan de slag te gegaan en op heel veel verschillende manieren.

Elke deugd die uitgewerkt wordt bevat een duidelijke omschrijving van allerlei soorten spelletjes, drama-opdrachten, filmpjes, liedjes, verhalen, boekentips, maar ook teken- en knutselopdrachten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een manier om ermee aan de slag te gaan.

In de praktijk

Na de vakantie ga ik zeker in mijn groep met Het Deugdenspel Doeboek aan de slag. Van de tien deugden omschreven ga ik beginnen met de deugd Respect. Ik denk dat dit een hele mooie is om aan het begin van het schooljaar te doen. Je kunt met deze deugd hele goede groepsvormende activiteiten doen en zo samen een hechte groep vormen, omdat deze deugd zich daar heel goed voor leent.

Lees in het boek ook de ervaringen van leerkrachten en praktijkverhalen uit de klas.

Via www.keiindeugden.nl is er online ondersteuning en toegang tot educatieve materialen.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest