vrijdag, juni 14, 2024
KnutselopdrachtenLesideeën

Pietjes als raamdecoratie.


Het is weer Sinterklaastijd. Een heerlijke tijd voor kinderen, maar ook spannend. Ik vind het altijd weer een leuke tijd om dingen met de kinderen te knutselen. Raamdecoratie vind ik altijd erg leuk om te doen, en vandaar dat deze erg leuke Pietjes nu op het raam van het klaslokaal hangen.

Wat heb je nodig:

Voor deze opdracht heb je voor elk kind een uitgeprinte versie van twee gespiegelde Pietjes nodig. Verder nog wat restjes vliegerpapier, scharen, prikpennen en priklappen en lijm.

De voorbereiding:

De voorbereiding is niet heel lastig. Op internet heb ik een plaatje gezocht van een silhouet van een Pietje. Deze kopieer je in word. Als afdrukstand kies je ‘liggend’. Je maakt het plaatje zo groot dat hij op de helft van het papier komt. Dan kopieer je dit plaatje nog een keer en plakt het ernaast. Dan spiegel je het plaatje en kun je hem uitprinten op stevig A3-papier. Ik heb in dit geval geel gebruikt omdat het stevige witte papier op was :-).

De uitvoering:

Je laat de kinderen de twee Pietjes uitknippen of uitprikken. (Bij mij mochten ze zelf kiezen, omdat sommige kinderen het nog best wel lastig vinden om netjes te knippen). Hier gingen de kinderen heerlijk mee aan de slag. Terwijl de kinderen bezig waren, zette ik Sinterklaasliedjes op en de kinderen zongen tijdens het werken lekker mee.
Zodra de Pietjes zijn uitgeprikt/knipt, leggen de kinderen ze op elkaar met de zwarte kanten naar buiten en teken op één kant figuren op de Piet. Deze figuren prikken ze dan weer uit. Aan de binnenkant plakken ze dan kleine stukjes vliegerpapier om de openingen weer dicht te maken en tenslotte plakken ze de twee Pietjes op elkaar.

Variaties:

Ik heb deze Pietjes gemaakt in groep 5/6. In hogere groepen zou je ervoor kunnen kiezen om kinderen zelf een plaatje te laten zoeken en uitprinten en dan twee van deze afbeeldingen in spiegelbeeld over te nemen op zwart karton. Dit moet voor een groep 7/8 zeker te doen zijn. Zij moeten dan heel goed gaan nadenken over hoe ze de afbeelding in spiegelbeeld maken en hoe ze het vliegerpapier gaan aanbrengen.

Een leuke opdracht, waar de kinderen fijn aan hebben gewerkt en waarbij de resultaten erg leuk zijn geworden.


Op verzoek heb ik een pdf document als download beschikbaar gemaakt met de gespiegelde pietjes.

Zwarte-pietjes raamdecoratie
Zwarte-pietjes raamdecoratie


Sintcadeaus 2018

 

 

Delen op social media of per email :

2 thoughts on “Pietjes als raamdecoratie.

 • Dag, zou ik het wordbestand van je pietje mogen gebruiken misschien ?
  Erg leuk idee!!!

  Hartelijk dank alvast!

  Beantwoorden
  • Hallo Annemarie.

   We hebben het document als pdf op de site gezet en inmiddels de tekst van het bericht aangevuld met een link naar dit bestand.
   U kunt het dan zelf uitprinten en gebruiken.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest