dinsdag, maart 19, 2024
Algemeen

Reflecteren met kinderen: De reflectiepot!


reflectiepotAls eerder schreef ik over reflecteren met kinderen en over het reflectiegesprek. In deze blogs ging het vooral over hoe je individueel met kinderen kunt reflecteren. Reflecteren kun je echter ook met de hele groep. Daarvoor gebruiken wij de reflectiepot. Een heel lieve, creatieve collega heeft voor groep 5/6 en groep 7/8 een mooie reflectiepot gemaakt.

 

Tijdens het werken aan de weektaak hebben we twee keer een reflectiemoment. Halverwege de weektaak (dit is bij ons op vrijdag) en op woensdag als de weektaak af moet zijn. Tijdens deze momenten praten we met de kinderen over hoe het werken met de weektaak gaat/is gegaan.
De kinderen geven aan hoe het gaat met de doelen die deze week op de taak stonden d.m.v. een kleurtje (groen is goed, oranje is dat je nog moet oefenen en rood is als je het nog niet snapt/kan). Ook halen we een vraag uit de reflectiepot.

De reflectiepot.

In de reflectiepot zitten 5 soorten vragen. Vragen over reflectie, zelfstandigheid, samenwerking, verantwoordelijkheid en effectiviteit. De vragen staan op een kaartje, en elke soort heeft zijn eigen kleur. Tijdens een reflectiemoment kun je de vragen uit de pot gebruiken om met de kinderen te reflecteren. Dit doen we niet elke keer. Als ik dingen heb zien gebeuren tijdens de week waar ik het met de kinderen over wil hebben, praat ik er met ze over, en blijft de pot dus dicht. Als de pot wel open gaat, laat ik vaak de kinderen een kaartje trekken, of laat ze een kleur kiezen.

reflecteren met kinderen reflecteren met kinderen

Kinderen vinden het het erg prettig om met de reflectiepot te werken. Reflecteren op je werk/weektaak is best lastig, en als je dit kunt doen aan de hand van een vraag die je kunt beantwoorden gaat dit veel gemakkelijker. Kinderen worden zich ook bewust van het feit dat het niet alleen om het gemaakte werk gaat, maar dat de manier waarop iets tot stand komt ook belangrijk is. Je bent verantwoordelijk voor bepaalde dingen, en zelfstandigheid en samenwerking zijn ook een belangrijk onderdeel. De Daltonleerkrachten onder ons zullen de vijf soorten al wel hebben herkend. Deze termen spelen namelijk ook een belangrijke rol binnen het Daltononderwijs.

Weten welke vragen er in de reflectiepot zitten? Klik dan hier: De reflectiepot: de reflectievragen.

Tuin algemeen


10 thoughts on “Reflecteren met kinderen: De reflectiepot!

    • Volgende week schrijf ik hier nog een artikel over, en bespreek ik de vragen en dan kun je ook de vragen downloaden.

      Beantwoorden
  • Wat leuk. Zou ik volgend schooljaar graag gaan gebruiken. Ik wacht af welke vragen er in het potje gaan. Zou ze graag ontvangen.

    Beantwoorden
    • De link naar de vragen staat in de laatste zin van het blog.

      Beantwoorden
  • Dag Marjan,

    Wateren leuke reflectie vragen! Zou ik de bestanden mogen ontvangen ?

    Hartelijk dank alvast
    Annemarie

    Beantwoorden
    • De link naar de vragen staat in de laatste zin van het blog.

      Beantwoorden
  • Een link naar de vragen staat in de laatste zin van het blog.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.