Algemeen

Hoe word/blijf ik succesvolle leerkracht? 7 tips.


Er zijn heel veel leerkrachten die genieten van elke dag, maar ook leerkrachten die het ontzettend veel moeite kost. Hoe komt dat toch? Hoe word/blijf ik succesvolle leerkracht? Dat heeft met allerlei factoren te maken denk ik. Er is zoveel wat dit kan beïnvloeden. Dat heeft te maken met omstandigheden, karakter van iemand en natuurlijk ook talent.  Je kunt er echter wel aan werken om een succesvol leerkracht te zijn.

Professionaliteit.

Een goede leerkracht is een professional. Natuurlijk is het belangrijk dat je van kinderen houdt, maar om goed te kunnen functioneren is een professionele houding belangrijk. Je laat kinderen van alles leren en ontdekken. Daar begeleid jij ze bij.

Houd van je vak.

Leerkracht zijn is geen eenvoudig en overzichtelijk beroep. Onderwijs is altijd in beweging. Je moet er dus goed tegen kunnen dat elke dag anders is, en het ook best druk kan zijn. Je kunt hierover mopperen, maar dan heb je niet het goede vak gekozen. Houd dus van je vak, dan wordt het een stuk gemakkelijker.

Blijf leren.

Ga steeds nieuwe uitdagingen aan. Dit verwacht je toch ook van je leerlingen? Als je denkt dat je alles weet in het onderwijs, wordt het tijd dat je goed naar jezelf gaat kijken. Blijf leren, pas dan kun je succesvol zijn en blijven.

Maak gebruik van de expertise van collega’s.

In het onderwijs sta je niet alleen, je hebt collega’s die je kunt vragen als iets even niet lukt. Je hoeft echt niet alles te kunnen. Sommige dingen kunnen collega’s misschien beter dan jij! Maak hier gebruik van.

Zoek inspiratie.

Ga op zoek naar ideeën. Je kunt het overal vandaan halen. Ik loop regelmatig  door de Action of de Big Bazar en doe daar leuke ideeën op bijvoorbeeld. Ik ben lid van verschillende Facebookgroepen en lees wat collega’s bezighoudt, maar ook kun je daar vragen stellen. Pinterest is ook een platform waar je mij regelmatig vinden kunt en met dit blog en mijn facebookpagina probeer ik ook andere leerkrachten te inspireren.

Je hoeft niet alles te doen!

Zoals ik al zei, is onderwijs altijd in beweging. Je kunt heel veel doen, en er zijn ook heel veel instanties die bijvoorbeeld een gastles willen komen geven of je kunt met je groep op excursie. Zeg nee op zijn tijd. Je hoeft echt niet alles te doen. Komt er teveel op je af, zeg dit dan. Je kunt niet alles!

Maak gebruik van je specialisatie.

Waar ben je goed in, houdt dat goed voor ogen en doe daar wat mee. Als je specialist wordt in iets wat jij leuk vindt, kun je daar veel winst halen. Als je doet wat je leuk vindt straal je da ook uit. En daar kun je ook weer veel energie uithalen. Hier kun je je ook verder in ontwikkelen en een vraagbaak zijn voor je collega’s. Zo vul je elkaar aan.

Belangrijk is dat je goed naar jezelf blijft kijken en luisteren. Beleef plezier en houd van je vak. Dit is de sleutel tot die succesvolle leerkracht.

Boeken algemeen

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest