donderdag, april 25, 2024
BoekreviewsKinderboekenReviews

Origami’s, Haiku’s en Kunst: Februari kunstmaand bij Lemniscaat


Origami’s, Haiku’s en Kunst: Februari kunstmaand bij Lemniscaat

Februari is kunstmaand bij uitgeverij Lemniscaat. Via de facebookgroep Kinderboeken mag ik voor de uitgeverij drie boeken uit de speciale Uit de Kunstfolder drie boeken reviewen.

Vandaag schrijf ik over Origami, Haiku’s en Kunst, schitterende Japanse kunsten met 50 velletjes origamipapier. Een mooi boek waarin iets wordt verteld over de drie meest beroemde Japanse kunsten: Origami, de Haiku en Kunst.

Er worden 13 origami vouwwerken uitgelegd met duidelijke tekeningen erbij. Hierbij een Haiku en een afbeelding van een schilderij, blokdruk of prent.

 

Origami:

Bij het boek worden hele mooie vellen origamipapier geleverd. Deze zitten in het boek. Dat vind ik persoonlijk wel jammer, want als je ze eruit haalt, valt het boek een beetje uit elkaar.
Met deze vellen kun je de origami’s maken die in het boek beschreven worden. Deze verschillen in moeilijkheidsgraad. Dit wordt aangegeven met stippen. Van één stip tot 3 stippen. De eerst origami is vrij gemakkelijk, een boot tot de moeilijkste: de kraanvogel.
Op de laatste bladzijde vind je aanwijzingen om te helpen bij het maken van de origamifiguren.
Met een QR-code kun je filmpjes kijken met extra hulp om de origami’s te vouwen.

Haiku:

Bij elk origamifiguur is een haiku geschreven. Drie regels: de eerste heeft vijf lettergrepen, de tweede zeven en de derde weer vijf. Dit is echter de westerse Haiku. In Japan gaat dit vaak anders en de Haiku’s uit het boek zijn vertalingen uit het Japans.

Kunst:

De schilderijen, blokdrukken en prenten die in het boek staan, zijn gemaakt door Japanse kunstenaars. Ze zijn een onderdeel van de collectie Japanse Kunst van The British Museum.

Een mooi boek om te hebben, te gebruiken en mee te werken. Je kunt er ook goed mee werken met de kinderen omdat de origami’s in moeilijkheidsgraad verschillen. Je kunt met de kinderen ook Haiku’s gaan schrijven en praten over kunst.

Een boek wat heel goed past in de Kunstmaand van Lemniscaat.

Kijk ook eens naar: Kunst Knutselen, 50 vrolijke projecten om zelf te maken.

Deze en enkele boeken uit de folder van Lemniscaat:

Kantoor en schoolKantoor en school

 

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest