zondag, juni 23, 2024
Algemeen

Nationale Jeugdkrakercompetitie 2018


Nationale Jeugdkrakercompetitie 2018.

Kinderen zoeken van alles op op het internet. Ze gebruiken hiervoor vaak Google. Maar zijn de kinderen wel kritisch genoeg naar de antwoorden die ze vinden? Wat is betrouwbaar en wat niet? De Bibliotheek heeft De Nationale Jeugdkrakercompetitie ontwikkeld om kinderen bewust te maken van de voordelen en valkuilen van het internet. De groepen 7 en 8 kunnen hieraan meedoen. Tijdens deze competitie leren kinderen spelenderwijs, en er valt uiteindelijk ook nog wat te winnen waardoor de kinderen extra gemotiveerd zijn.
In de Jeugdkrakercompetitie krijgen ze, in de vorm van een wedstrijd, zoekopdrachten en leren zo waar ze op moeten letten als ze online informatie zoeken. Ook leren ze te reflecteren op hun eigen mediagebruik.

Hoe werkt het?

Tijdens de Jeugdkrakercompetitie die op 18 mei 2018 begint, worden er wekelijks vijf nieuwe krakervragen geplaatst op jeugdkrakercompetitie.nl. Het zijn multiplechoicevragen in verhalende vorm. De teams moeten deze binnen tien dagen (op school) oplossen. Na afloop van iedere ronde is er feedback en wordt de oplossing toegelicht. Naarmate de competitie vordert, worden de vragen moeilijker en krijgen de teams minder tips en hints. De uiteindelijke finale wordt ‘live’ gespeeld door de vier teams met de hoogste score.

Meedoen

De Jeugdkrakercompetitie daagt de leerlingen uit om kritisch te denken en relevante informatie te filteren. Op een speelse manier worden digitale zoekvaardigheden getraind.
Scholen kunnen zelf bepalen met hoeveel teams per klas of school ze willen meedoen. De Jeugdkrakercompetitie is inmiddels een echt bibliotheekproduct met landelijk bereik en ook opgenomen in de leermiddelengids van de Bibliotheek op school. Op de website vind je meer informatie over de competitie, over deelname en vind je er voorbeeldvragen.
Niet alleen leerzaam, maar ook gewoon leuk!

Wat vinden leerkrachten?

“Als leerkracht kan ik de wedstrijd zeker aanbevelen bij mijn collega’s, omdat het de leerlingen op een speelse wijze laat kennismaken met heel veel nuttige (opzoek) sites, de kinderen zich ontwikkelen tot super speurneuzen en het een prettige afwisseling is met het “normale” school- en huiswerk.” (Toon Verkerk, Octopus Horssen Gelderland)

Groep 8

Wij besteden veel aandacht aan huiswerk, werken met een planner. Wij merken dat de kinderen, na het krijgen van het definitieve advies VO, het wel een beetje gehad hebben met huiswerk. Op dat moment komt de Jeugdkrakercompetitie als geroepen. Vijf weken lang krijgen de kinderen de vragen mee als huiswerkopdracht. Iedere week worden de antwoorden besproken en het meeste stemmen principe wordt gehanteerd. De kinderen vinden dit leuk en ook van de ouders horen wij positieve geluiden. Met een beetje geluk lukt het om lang in de race te blijven. Spannend!” (Tom, Hedeman, Het Eimink, Hengelo)

Cadeauwinkel

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest