vrijdag, juni 14, 2024
Algemeen

Keurmerk makkelijk lezen, welke boeken?


Ars Scribendi uitgeverij geeft twee series informatieboeken uit met het keurmerk makkelijk lezen. Boeken bedoelt voor kinderen met leesproblemen en dyslexie. Van deze twee series mocht een boekje lezen. Ik vond het erg leuke boekjes, maar voor ik hier meer over vertel wil ik eerst uitleggen wanneer een boekje het Keurmerk makkelijk lezen krijgt.

Het keurmerk makkelijk lezen wordt afgegeven door de Stichting makkelijk lezen. Hierbij wordt gekeken naar de tekst, de zinnen, de woorden, vormgeving en typografie.

Tekst

Zo moet de tekst voldoen aan een goede opbouw, het moet een duidelijke boodschap hebben, wat bij elkaar hoort staat bij elkaar, er moet een goede indeling zijn de juiste interpunctie hebben en belangrijke zaken samenvatten.

Zinnen

De zinnen moeten eenvoudig van structuur zijn en gemiddeld minder dan twaalf woorden per zin bevatten. Er mogen niet teveel verwijswoorden in gebruikt worden en weinig figuurlijk taalgebruik.

Woorden

Meer dan 4% moeilijke woorden is niet toegestaan (leenwoorden, woorden met een dubbele betekenis, vaktaal, schrijftaal, woorden met veel medeklinkers naast elkaar (angsstschreeuw) en afkortingen zijn moeilijke woorden).

Vormgeving

Voor de vormgeving is het belangrijk dat de hoeveelheid tekst bij het formaat past, dat er voldoende wit om de tekst is en om de max. 15 regels een regel wit. Illustraties moeten de tekst verduidelijken. Om de informatie te presenteren zijn kaders belangrijk en er moet voldoende contrast zijn tussen papier en letterkleur

Typografie

Voor een duidelijk typografie geldt: een duidelijke letter, font 10 – 14, een regelafstand van anderhalf, links uitgelijnd, minder dan 12 woorden per regel en minder dan 15 regels per alinea.

De serie Help!, waarvan ik overleven in een sneeuwstorm heb gelezen bestaat uit 6 boekjes. In november verschenen: Overleven in een sneeuwstorm, Overleven in een tornado en Overleven in een Tsunami. In 2018 komen dan nog 3 boekjes.

 

 

 

 

 

 

De serie Honden als helden, waarvan ik Lawinehonden heb gelezen voldoet er ook zeker aan. Erg leuk en fijn om te lezen. Veel duidelijke informatie over wat een lawinehond is, wat een lawine is en hoe de hond getraind wordt. In deze serie die ook weer uit 6 boekjes bestaat  verschenen in november: Lawinehonden, Geleidehonden en exposievenhonden. In de loop van 2018 verschijnt de rest.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Voor meer informatie kijk je op de site van Ars Scribendi

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest