Algemeen

Voorkom stress met Sinterklaas. 8 tips


Voorkom stress met Sinterklaas.

Sinterklaas, een superleuke tijd voor kinderen, maar voor sommige kinderen ook best stressvol. Kinderen worden geprikkeld door van alles uit hun omgeving waardoor er onnodig veel spanning komt bij kinderen. Sintacties in de winkels, Sint op school, Sint op televisie. Je kunt er niet omheen.

 

Maar hoe overleef je het Sinterklaasfeest en hoe zorg je ervoor dat het gezellig blijft?

• Bereid de kinderen voor. Vertel dat de Sinterklaastijd er weer aankomt, en dat dit op school natuurlijk ook wordt gevierd. Vertel dat de school wordt versierd, en dat alles er dus anders uit zal zien.

• Maak goede afspraken, wanneer zetten we de schoen bijvoorbeeld. Kinderen vinden het spannend dat Zwarte Piet bijvoorbeeld in school is geweest, en dat hij misschien er nog steeds is. Praat hierover met de kinderen en stel ze gerust.

• Veel scholen kijken naar het Sinterklaasjournaal. Dit verhaal is altijd erg spannend. Dit zul je ook merken aan de kinderen. Vertel als je deze spanning merkt bij kinderen dat het verhaal in het Sinterklaasjournaal altijd goed afloopt.

• Dreig niet met straf van Sint en Piet als kinderen zich niet aan de regels houden. Dit kan voor kinderen heel bedreigend/beangstigend zijn.

• Zorg er ook voor dat er even Sintvrije momenten zijn. Gewoon even lekker spelen, werken met iets wat niets met de Sint te maken heeft.

Bovenbouw

• In de bovenbouw worden vaak lootjes getrokken. Kinderen maken dan surprises en gedichten voor elkaar. Ook dit kan spanning opleveren. Begin hier op tijd mee. Op tijd lootjes trekken, zodat de kinderen voldoende tijd hebben om te werken aan hun surprise. Vaak moeten ze ook nog andere surprises maken voor bijvoorbeeld familie en vereniging.

• In groep 5 is vaak het lootjes trekken voor het eerst. Geloven er nog kinderen pak dit dan goed aan. Leg ook heel duidelijk uit wat de bedoeling is. Ook dit voorkomt spanning.

• En dan is het zover. De Sint op school. Bereid de kinderen ook hier weer goed op voor. Van ouders weet je vaak al heel goed welke kinderen dit heel lastig vinden. Kinderen moeten goed weten wat het programma is. Dan weten ze waar ze aan toe zijn. Het is toch allemaal al zo spannend.

Er komt weer een spannende, maar ook leuke periode aan. Houdt rekening met de kinderen. Ik hoop dat deze tips hierbij kunnen helpen. Geniet er vooral van!

Sintcadeaus 2018

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest