dinsdag, juni 18, 2024
Lesideeën

Gruwelijk enge robot, schrijfopdracht bij het thema van de kinderboekenweek.


Een tijdje geleden las ik Robotoorlog Geheime kracht. Het eerste boek in de robotoorlogserie van schrijfster Rian Visser. Sinds kort is ook het tweede boek Onzichtbaar gevaar uit. Deze zal ik binnenkort bespreken.

Bij deze boeken heeft Rian Visser ook lessen gemaakt die bij de Kinderboekenweek 2017 gebruikt kunnen worden (schrijf een spannend verhaal)

Ik heb hieruit met groep 5/6 de opdracht: Bedenk een gruwelijk enge robot uitgevoerd.
Omdat wij werken met teksten paste dit mooi in het programma. De boeken van robotoorlog zijn geschreven voor 10+ dus de boeken lezen in groep 5/6 wordt wel moeilijk. Ik laat het ze wel proberen. Ook lees ik af en toe een fragment voor.

De opdracht:

Ik ben gestart met het laten zien van de beide boeken. Een gesprekje gehouden over de voorkant, hoe ziet het eruit, hoe heten de boeken. Hier kwam al veel uit. Daarna heb ik de trailer bij het eerste boek laten zien. Ook op Robotoorlog.nl in het boek van Arion naar de aantekeningen over robots gekeken.
Vervolgens  heb ik verteld dat de kinderen hun eigen gruwelijk enge robot mochten gaan bedenken. Eerste de robot tekenen, erbij schrijven wat hij kan en wat er allemaal op en aan zit. Daarna een spannend verhaal erbij schrijven. De kinderen waren heel enthousiast en in de eerste les ontstonden al hele mooie robots.

De kinderen vroegen herhaaldelijk naar de verschillende robots. Alle verschillende soorten trokken hun aandacht.

Zodra de kinderen klaar waren met hun robot tekenen en omschrijven mochten ze verder hun verhaal gaan schrijven in hun tekstschrift. Zodra het verhaal klaar was, lieten ze hun maatje de tekst nalezen en proberen ze zoveel mogelijk de foutjes eruit te halen.
Is dit gebeurd, wordt de tekst getypt. Dit kunnen ze doen tijdens het zelfstandig werken.

Als alle robots klaar zijn en de teksten zijn getypt volgt de tekstbespreking, en wordt er een tekst van de week gekozen.

Hieronder zie je enkele voorbeelden van robots en de daarbij geschreven verhalen.

Een hele leuke opdracht om te doen tijdens de Kinderboekenweek. Je zult je verbazen over de enge verhalen die de kinderen kunnen schrijven.

Klik op onderstaande link voor het werkblad bij deze opdracht.

Tekstopdracht robotoorlog

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest