vrijdag, april 19, 2024
Algemeen

6 tips om jongens te verleiden meer te gaan lezen.


jongens lezen6 tips om jongens te verleiden meer te gaan lezen.
Ik ben lid van meerdere facebookgroepen waarin lezen centraal staat, en dan valt mij op dat er veel meer vrouwen lid zijn dan mannen. Vorige week was ik op het boekenfestijn in Leeuwarden, bijna alleen maar vrouwen of mannen die duidelijk mee waren met vrouwlief.

Jongens/mannen blijken minder gemotiveerd te zijn om te lezen dan meisjes/vrouwen. Meisjes scoren op de basisschool ook hoger op de leesvaardigheid dan jongens, en deze verschillen worden groter naarmate ze ouder worden. Ook zijn er grote verschillen in leesplezier tussen jongens en meisjes.

Ligt dit aan aanleg?  Het brein van jongens en meisjes is verschillend, en dit leidt tot verschillen in emotie, gedrag en kennis.

Of ligt het aan aangeleerde verschillen? Wordt lezen als een vrouwenbezigheid afgespiegeld, waardoor leesplezier en leesmotivatie bij jongens minder wordt.

Tips:

 • Ga er niet van uit dat jongens niet van lezen houden, ze gaan zich dan misschien gedragen naar de verwachting van hun leerkracht.
 • Betrek ouders bij het lezen, ook het lezen en voorlezen thuis. Ook vaders kunnen voorlezen.
 • Zorg voor verschillende genres in de klas, en ook tijdens het voorlezen in de klas. Jongens hebben een voorkeur voor sciencefiction, fantasy en oorlog, terwijl meisjes liever lezen over romantiek en vriendschap.
 • Noem boeken nooit jongensboeken en/of meisjesboeken.
 • Zorg ook voor divers aanbod in je klas tijdens het vrij lezen.
 • Gebruik bij begrijpend lezen teksten die ook voor jongens interessant zijn. Mijn ervaring is dat Nieuwsbegripteksten ook door jongens vaak wel gewaardeerd worden.

Bespreek met kinderen ook het verschil in leesvoorkeuren. Hoe komt het dat jongens en meisjes hierin verschillen, en is dit ook wel zo. Ben je zo geboren of is het aangeleerd andere dingen leuk te vinden. Zo kunnen heel interessante gesprekken ontstaan in de klas.

B.O.J.

Bij land van lezen kwam ik nog een lesbrief tegen over B.O.J. Dit staat voor Boeken Over Jongens. Het is een serie boeken voor jongens. Benoem ze niet zo in de klas, maar deze pakken de jongens wel sneller, hoewel de meiden ze ook wel pakken.
B.O.J. boeken zijn boeken met spanning, actie en humor. De boeken zitten vol illustraties en grapjes in de tekst, zijn toegankelijk geschreven, hebben korte hoofdstukken  met veel cliffhangers en ludieke tips voor een boekbespreking en ze gaan over jongens.

Kantoor en schoolKantoor en school

Delen op social media of per email :

6 thoughts on “6 tips om jongens te verleiden meer te gaan lezen.

 • Interessant artikel! Ik moet zeggen dat ik zelf ook wel moeite heb om even lekker op de bank te gaan zitten met een boek. Terwijl als ik er helemaal in zit, het fantastisch vind. Xxx

  Beantwoorden
 • Ik vind het goed dat je aanstreept dat vaders ook kunnen voorlezen. Mijn vader las mijn vroeger juist altijd voor uit Harry Potter enzo. En verder is het denk ik ook een kwestie van tijd. Jongens zijn vaak ook sneller afgeleid en lezen dan liever een Donald Duckje dan echt een boek, maar daar staan ook best levenslessen in 😉

  Beantwoorden
 • Ik heb 3 kids, 2 meiden en 1 knul en vooral de jongste ( de knul hihi ) vind het heerlijk om voorgelezen te worden. Mijn dochters zijn beide helaas niet zo’n lezers. Misschien komt dat nog als ze iets ouder zijn, nu zijn het echte pubers en vinden ze andere dingen interessanter. Mijn man is ook geen lezer, wat dat betreft heb ik het in dit gezin niet echt getroffen 😉

  Beantwoorden
 • Leuke tips geef je! Ik lees zelf altijd heel erg veel, altijd al gedaan ook. Heb bijna een jaar geleden een meisje gekregen en haar lees ik altijd veel voor, hoop dat ze net zoveel gaat lezen als ik altijd deed. Heerlijk om weg te dromen in een boek.

  Beantwoorden
 • Handige tips! Als kind vond ik lezen echt verschrikkelijk, al helemaal als je moest voorlezen! Tegenwoordig ben ik juist weer gek op lezen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest