donderdag, mei 30, 2024
Algemeen

Oudere kinderen aanmoedigen om te blijven lezen.


Onderzoek wijst uit dat als kinderen ouder worden ze minder gaan lezen, maar dit is niet nodig. Kinderen die houden van lezen en tijd besteden aan lezen voor hun plezier, hebben betere lees- en schrijfvaardigheden, een grotere woordenschat en een bredere maatschappelijke kennis en begrip voor andere culturen.

Maar hoe kun je oudere kinderen nu aanmoedigen om te blijven lezen als ze al zoveel andere activiteiten en verplichtingen hebben?

Hieronder enkele tips.

  • Zorg dat kinderen jou als volwassene zien lezen, het maakt niet uit of dit een boek is,een krant, een gebruiksaanwijzing of een kookboek, als je maar leest. Het maakt niet uit wat.
  • Lees samen met de kinderen. Vraag ze te helpen bij het lezen van een recept in een kookboek, discussieer over een artikel in de krant, Probeer samen uit die gebruiksaanwijzing te komen.
  • Geef boeken cadeau, en vraag dat ook aan anderen dit te doen.
  • Ga samen naar de bibliotheek.
  • Lees series zoals bijvoorbeeld de boeken van Harry Potter.
  • Lees boeken waar je over kunt praten met de kinderen, maar niet op een toetsende manier.
  • Kinderen vinden het geweldig om hun favoriete schrijvers te ontmoeten. Schrijvers geven vaak signeersessies in bibliotheken of boekhandels. Ga hier met ze naar toe. ( op school is de schrijver in de klas een hele leuke optie.)
  • Zorg dat de omgeving uitnodigt tot lezen. Boekenplanken in de huiskamer, maar ook in de kamers van de kinderen. (In de klas een goed gevulde boekenkast en plekjes waar de kinderen prettig kunnen lezen.)
  • Laat kinderen boeken met elkaar ruilen. Hierdoor moedig je kinderen aan om met elkaar over boeken te gaan praten.
  • Boekpresentaties op school zijn ook een mooie gelegenheid om kinderen met verschillende boeken te laten kennismaken.

Ik laat de kinderen in mijn groep altijd minimaal één boekpresentatie houden per schooljaar, met de keuzemogelijkheid om meerdere te doen. Kinderen houden meestal graag nog een tweede en derde boekbespreking.

Tijdens de boekpresentatie maken de kinderen gebruik van een powerpoint. Ze vertellen iets over het boek, over de schrijver. Lezen een stukje voor uit het boek, maar vertellen niet hoe het afloopt zodat ze andere kinderen nieuwsgierig maken naar de afloop.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest