zaterdag, juli 13, 2024
BoekreviewsKinderboekenReviews

Nikki en de neanderthalers – Anne-Margreet Matsuura


Anne-Margreet Matsuura woont in Leiden en is juf in groep 5. Ze schreef verhalen voor Bobo en Okki en kreeg een aanmoedigende brief van Annie M.G. Schmidt. Naast Nikki en de neanderthalers heeft ze ook het boek Vriendinnen voor altijd geschreven.

Nikki en de Neanderthalers is een boek uit een nieuwe serie.

Als je het boek bekijkt zie je een mooie warme illustratie (ondanks de sneeuw) van twee meisjes een hond en en piguïn. Het voorste meisje (het neanderthalermeisje) kijkt blij, het achterste meisje (Nikki) verbaasd, angstig. Het wekt de verwachting dat er een spannend verhaal te verwachten is.

De illustraties zijn van Ann De Bode. Zij heeft al voor heel veel kinderboeken de illustraties getekend, vooral Vlaamse maar ook Nederlandse. Ik las dat er vaak wordt gezegd dat haar illustraties een hoge aaibaarheid hebben, en dat kan ik zeker beamen.

Nikki en de neanderthalers:

Nikki woont met haar opa bij/in het IJstijdmuseum. Helaas moet het museum sluiten en zijn ze aan het inpakken. Nikki vindt een dagboek en daaruit blijkt dat opa en tweelingbroer had, maar die is in Finland verdwenen. Ze dachten dat hij dood was, maar plots staat hij de volgende dag op de stoep. ’s Avonds brengt hij een neanderthalerjongentje, Kalle, mee. Maar neanderthalers zijn toch al lang uitgestorven? De broer van opa vertelt hoe het zit.

Er is een neanderthalermeisje gevonden in Finland en deze wordt in het Natuurhistorisch museum gebracht voor onderzoek. De baas van dit museum is ook de eigenaar van het IJstijdmuseum.

Natuurlijk moet het meisje, Mimi, dat het zusje van Kalle is, bevrijd worden. Gaat dit lukken en hoe loopt het verder af?

Het boek leest erg fijn weg in duidelijk leesbare taal. Een heerlijk boek voor kinderen die van avontuur houden. Er gebeurt een heleboel in korte tijd, maar dit is niet storend, en goed te volgen. Als je denkt: dus zo loopt het af, krijgt het verhaal aan het einde nog een heel onverwachte wending.

Nikki en de neanderthalers
Anne-Margreet Matsuura
Illustraties: Ann de Bode
Uitgeverij: Kluitman
2016
160 pagina’s

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest