Algemeen

10 tips om leerlingen aanwijzingen te laten volgen.


In deze blog belichten we een paar eenvoudige overwinningen als het erom gaat leerlingen aanwijzingen te laten volgen… de eerste keer!

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt.: ‘Ze luisteren gewoon niet naar mijn aanwijzingen…’
Maar dit zal er niet beter op worden als we erover blijven zeuren en onze frustraties tonen. We moeten creatief worden en onze leerlingen ondersteunen, zodat ze alle tools hebben om de eerste keer te luisteren.

Hoe leerlingen aanwijzingen kunnen laten volgen?

Het is gemakkelijk om de kinderen de schuld te geven… ze zijn luisteren gewoon niet en volgen de aanwijzingen gewoon niet op! Dit opmerkingen komen vaak voorbij als ik door de verschillende facebookgroepen blader.

Er zijn echter enkele tips die je zou kunnen proberen en die je leerlingen kunnen helpen om aanwijzingen op te volgen en naar instructies te luisteren.
Het kan zijn dat een paar van deze suggesties heel goed werken. U kunt bijvoorbeeld visuele richtingskaarten, een lagere stem en het toverwoord gebruiken. Het gaat om aanpassing aan de behoeften van de leerlingen in je klas en een beetje vallen en opstaan.

1. Maak het visueel

Ongeacht de leeftijd, iedereen heeft baat bij visualisatie om hen te helpen de aanwijzingen te onthouden. Het gebruik van kaartjes ondersteunt uw leerlingen om zelfstandiger taken uit te voeren. Druk bijvoorbeeld een set dagritmekaarten af en plak een magneet op de achterkant van elk van de kaarten. Kinderen weten dan wat er gaat komen en zullen sneller luisteren. Ook kun je stappen op het bord schrijven na een instructie met de stappen die kinderen kunnen maken om een opdracht goed te kunnen uitvoeren. Denk hier bijvoorbeeld aan een stappenplan voor bepaalde rekensommen of een stappenplan voor de werkwoordspelling.

 

2. Verlaag je stem

Ik weet dat dit vreemd klinkt, maar het komt vrij vaak voor dat leraren het volume van hun stem verhogen als ze willen dat leerlingen luisteren. Een luide stem is echter onaangenaam en bijna te gemakkelijk te horen. Dit zorgt er vaak voor dat leerlingen wegkijken en afgeleid worden door andere dingen, omdat ze denken dat ze de aanwijzingen toch zullen horen – omdat je zo hard spreekt!

Als ik in de klas zit, demp ik vaak mijn stem en spreek net hard genoeg zodat de leerlingen het kunnen horen – ze stopen instinctief met bewegen en leunen naar voren om te luisteren. Het helpt je ook om kalm te blijven.

3. Gebruik een toverwoord

Dit is een geweldige kleine tip voor leerlingen van de basisschoolleeftijd. Kies een gek woord zoals – ‘knakworst’.
Zeg tegen de leerlingen dat ze geen vinger mogen bewegen of optillen totdat ze je het gekke woord horen zeggen.

Bijvoorbeeld:

  1. Zeg tegen de leerlingen: “Als je ons toverwoord hoort dat is…?”
  2. leerlingen reageren met “knakworst!”
  3. Ga verder met je aanwijzingen – “Je hebt je boek, een scherp potlood, een gum nodig en leg dan je handen op je hoofd als je klaar bent : KNAKWORST!”

Leerlingen zullen vaak aandachtig luisteren, wachtend op het horen van het toverwoord, je kunt het woord elke week veranderen en de kinderen het woord laten kiezen – dit geeft ze ook meer eigenaarschap in het proces.

4. Veel plezier – Zing!

Zing uw aanwijzingen voor de kinderen! Uiteraard werkt dit beter voor de lagere groepen.
Het is vaak het beste om een deuntje te kiezen dat zowel jij als de leerlingen kennen, zoals De wilen van de bus gaan rond en rond, en dan de aanwijzingen voor dat deuntje te zingen.

Er is gewoon iets aan zingen dat ook eventuele stress of frustraties verlicht – dus het helpt zowel jou als de leerlingen!

5. Beeld het uit!

Laat de leerlingen opstaan en elk van de aanwijzingen uitbeelden. Als een van de instructies bijvoorbeeld is om de lijm alleen in de hoeken van het werkblad te gebruiken in plaats van op de hele pagina, laat de leerlingen dan doen alsof ze gewoon een ‘dot’ lijm op het werkblad aanbrengen.

6. Herhaal voor een partner

Veel websites praten over het belang van het herhalen van de instructies door leerlingen. Een suggestie is om de leerlingen de stappen naar een maatje te laten herhalen. Geef ze een aantal stappen die ze moeten herhalen. Dit is ook een geweldige manier om te checken en ervoor te zorgen dat leerlingen de instructies kunnen onthouden.

7. Gebruik non-verbale handsignalen

Het gebruik van non-verbale communicatie om uw leerlingen te helpen naar instructies te luisteren, is ook een snelle en gemakkelijke aanvulling op uw instructietijd in de klas.

Hier zijn enkele voorgestelde signalen:

  1. Vraag de leerlingen om hun begrip te tonen door simpelweg een duim omhoog of duim omlaag te geven.
  2. Laat leerlingen hun oren ‘aanzetten’ door ze te draaien – dit betekent dat het belangrijk is om precies op dat moment te luisteren.
  3. Ook kun je als docent je handen achter je oren doen en oogcontact maken met een leerling of een paar leerlingen waarvan je denkt dat ze niet 100% gefocust zijn.
    Dit is een mooie subtiele manier om iedereen op het goede spoor te houden wanneer het tijd is om naar instructies te luisteren.

8. U moet luistervaardigheid aanleren

Luistervaardigheid ontwikkelt zich niet vanzelf. Hoewel er een element van leeftijdsontwikkeling is als het gaat om de concentratieboog, zullen kinderen niet ineens goede luistervaardigheden ontwikkelen. Je moet tijd vrijmaken om hun luistervaardigheid te ondersteunen. Geef ze de tijd om te leren hoe ze effectief kunnen luisteren.

9. Gebruik ‘Wachttijd’

Houd na het geven van een instructie enige wachttijd aan (ongeveer 3-7 seconden) voordat u verder gaat met de volgende instructie. Uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen beter verwerken wat je te zeggen hebt als ze het laten bezinken.

Zo’n eenvoudig concept – maar soms proberen we als leerkracht de ingestelde uitlegtijd met zoveel mogelijk informatie in te vullen, omdat we bang zijn dat we de aandacht van de leerlingen niet lang zullen hebben. Maar het gebruik van ‘wachttijd’ is eigenlijk logischer!

10. Wees nauwkeurig en nummer

Wees nauwkeurig met de instructies die u aan uw leerlingen geeft. Soms hebben uw leerlingen de richting gehoord, maar weten ze niet waar ze moeten beginnen. Misschien vindt u het opsplitsen van de instructies in kleinere, beter beheersbare taken gemakkelijker voor uw leerlingen om te verteren en ook het nummeren ervan helpt bij de volgorde.

Ik hoor graag wat jij doet om de kinderen goed te laten luisteren, dus deel het in het opmerkingengedeelte van deze blog.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest