dinsdag, september 10, 2024
Algemeen

Waarom ik regelmatig een woordzoeker in de klas gebruik!


Een woordzoeker is een populaire en leuke activiteit voor kinderen. Maar wist je dat ze ook veel voordelen hebben voor hun ontwikkeling en leren? Hieronder leggen we uit waarom woordzoekers zo goed zijn voor basisschoolkinderen en waarom ik ze dus regelmatig in de klas gebruik en/of in de keuzekast leg.

Beter in Taal

Door woorden te zoeken, leren kinderen nieuwe woorden en onthouden ze deze beter. Zo wordt hun woordenschat groter. Ook helpt het bij spelling omdat kinderen de woorden zien en onthouden hoe woorden goed worden gespeld. Daarnaast kunnen woordzoekers over verschillende onderwerpen gaan, zoals dieren of landen. Zo leren kinderen de betekenis van woorden in een bepaalde context.

Beter Concentreren

Om een woord te vinden, moeten kinderen zich goed concentreren. Dit helpt hen om beter te focussen op andere taken. Het kost soms tijd om alle woorden te vinden. Hierdoor leren kinderen geduldig te zijn en door te zetten.
Woorden zoeken tussen veel letters helpt kinderen om beter te letten op kleine details. en omdat woorden horizontaal, verticaal of diagonaal kunnen staan helpt dit kinderen om ruimtelijk te denken en dingen in verschillende richtingen te zien.

woordzoeker

Beter Denken maar ook leuk en leerzaam

Kinderen bedenken strategieën om sneller woorden te vinden. Dit stimuleert hun probleemoplossend vermogen. Door herhaaldelijk naar woorden te zoeken en ze te herkennen, trainen kinderen hun geheugen.

Woordzoekers zijn leuk om te doen, wat leren leuk maakt. Dit houdt kinderen gemotiveerd om te blijven leren. Omdat woordzoekers zoals eerder genoemd over verschillende onderwerpen gaan leren kinderen spelenderwijs nieuwe dingen.

Alleen of samen

Als een kind alle woorden heeft gevonden, geeft dat een gevoel van trots en succes. Dit vergroot hun zelfvertrouwen, maar als kinderen een woordzoeker samen oplossen is dit weer heel goed voor het leren samenwerken en communiceren.

woordzoeker

Gebruik in de Klas

In de klas gebruik ik dus regelmatig een woordzoeker. Als introductie van een nieuw onderwerp, maar ook als herhaling van de woorden die de kinderen hebben geleerd. Voor zowel woordenschat als spelling. Maar in de keuzekast liggen ze vooral ook als een leuke en ontspannende activiteit tussendoor.

Conclusie

Woordzoekers zijn meer dan alleen een spelletje. Ze helpen kinderen op veel manieren, van het verbeteren van hun taalvaardigheid tot het vergroten van hun concentratie en zelfvertrouwen. Daarom zijn woordzoekers een goed aanvulling op het onderwijs voor kinderen.

In onze Zoek-het-werkbladen vind je woordzoekers in verschillende thema’s. Klik hier om naar deze werkbladen te gaan
Heb jij een leuk thema voor een Zoek-het-werkblad? Laat het ons gerust weten via het contactformulier of  onze socials

Wil je niets meer missen, dan kun je je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief. Dan krijg je elke maand een update van de nieuwste berichten en downloads op de site.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest