dinsdag, juni 18, 2024
Verbanden / Verwijswoorden

Nieuwsbegrip – ISS bestaat 25 jaar


Toen ik de tekst van deze week zag werd ik weer even helemaal blij. Een tekst met getallen, veel getallen.
Deze tekst Nieuwsbegrip – ISS bestaat 25 jaar wordt weer een tekst waarbij de kinderen gaan achterhalen wat de verschillende getallen in de tekst ons nu eigenlijk vertellen.

Start van de les

Voor zowel de A als de B-tekst geldt dat er lekker veel getallen in zitten. Ik heb voor beide teksten een een werkblad gemaakt, en deze heb ik voor de kinderen uitgeprint (de werkbladen kun je hieronder downloaden). Als er kinderen aan de slag gaan met de C-tekst kunnen de kinderen zelf op zoek naar de getallen en datums in de tekst en daarbij opschrijven wat deze getallen vertellen in de tekst.

De kinderen starten in tweetallen en gaan samen de tekst actief lezen. Kinderen die nog moeite hebben met het lezen kun je eventueel de tekst samen mee lezen. Ook zou je eventueel het begin van de tekst nog modellend voor kunnen lezen om weer even te laten zien hoe je dit aanpakt.

Verder verloop van de les.

Als de kinderen de tekst actief hebben gelezen en de hoofdzaken hebben gemarkeerd met hun markeerstift, mogen ze een werkblad komen halen. Op dit werkblad staan de getallen en het is de bedoeling dat ze deze getallen gaan zoeken in de tekst. Achter de getallen maken ze een zin waarin duidelijk wordt wat deze getallen vertellen in de tekst.

De kinderen zijn dan op een heel andere manier bezig met de verwijzingen in de tekst, want ze moeten bij veel getallen vooruit of teruglezen in de tekst om te achterhalen wat het getal je vertelt.
Als je dit in tweetallen laat doen kunnen kinderen elkaar hier heel mooi bij helpen en elkaar aanvullen. Je zult echt hele mooie samenwerkingen zien ontstaan.

Zodra de tweetallen klaar zijn, kun je ze de toetsvragen die bij deze tekst horen nog laten maken. Zijn er meerdere tweetallen klaar? Dan kun je ze ook nog hun antwoorden met elkaar laten vergelijken.
Zien de kinderen verschillen, dan kunnen ze nog eens samen op zoek in de tekst en aan elkaar vertellen waarom zij denken dat hun antwoord goed is.

Tot slot

Heb je aan het einde van je les nog tijd over, kijk dan samen met de kinderen de jeugdjournaaluitzending behorend bij de tekst.

Het bestand

Nieuwsbegrip – ISS bestaat 25 jaar – werkbladen
Nieuwsbegrip – ISS bestaat 25 jaar – werkbladen
Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest