donderdag, mei 30, 2024
NieuwsbegripVerbanden / Verwijswoorden

Nieuwsbegrip – reuzenpandajong


Deze week weer een leuke Nieuwsbegriptekst die gaat over een onderwerp wat de kinderen zeker interesseert. Nieuwsbegrip – reuzenpandajong Fan Xing die naar China is verhuisd.

De voorbereiding

Omdat deze week de verwijswoorden centraal staan heb ik een les bedacht waarbij we met de verwijswoorden aan de slag gaan. Om de kinderen nieuwsgierig te maken heb ik in de tekst al verwijswoorden gemarkeerd. in de inleiding staat heel vaak het woord “ze”. De eerste drie keer “ze” verwijzen naar het reuzenpandajong (deze heb ik geel gemarkeerd) en de tweede drie keer ze verwijzen naar de  ouders van de jonge panda.
Verder heb ik in de rest van de tekst verschillende verwijswoorden blauw gemaakt. Bij deze verwijswoorden gaan de kinderen zelf bedenken waarnaar ze verwijzen.

Nieuwsbegrip - reuzenpandajongDe les

De kinderen krijgen de tekst en deze gaan we eerst verkennen. We bekijken de Titel, de plaatjes en de kopjes en bedenken waar de tekst over gaat, en wat er onder de kopjes zou kunnen staan. Wat weten we er al over?
Daarna gaan we de inleiding samen lezen. Daarna vraag ik aan de kinderen of ze kunnen bedenken waarom ik zes keer het woord “ze” heb gemarkeerd en waarom ik twee verschillende kleuren heb gebruikt. Uiteindelijk kom je samen met de kinderen tot de conclusie die hierboven beschreven staat.
Ik behandel dit ook nog eens met de vraag die je erbij kunt stellen.

Bijvoorbeeld bij de eerst zin van de inleiding: Fan Xing is verhuisd naar China. Ze is de enige panda die in Nederland is geboren.  Hoe kom je er nu achter waar het woord ze naar verwijst? Door de vraag te stellen: Wie is de enige panda die in Nederland is geboren? Het antwoord op de vraag is dan Fan Xing.  Daar verwijst deze ze dus naar.

Als je dit bij alle zes doet, laat je aan de kinderen zien hoe jij het doet, en hoop je dat ze dit zelf ook toe gaan passen. Ook dit is modellen.

Daarna laat je de kinderen aan de slag gaan met de rest van de tekst en de gemarkeerde verwijswoorden. Ze kunnen de verwijzingen dan ook in hun eigen tekst markeren met hun markeerstift.
Intussen loop jij rond om te kijken en te helpen met het stellen van de goede vragen.

Afsluiting

Tot slot bespreken we nog klassikaal de verwijzingen en kijken en jeugdjournaal bij de tekst van deze week.

Omdat er iets tussen kwam in de planning heb ik deze les niet kunnen geven, maar ik ben benieuwd wie het wel op deze manier heeft gedaan, en hoor graag of het een leuke les is geweest!


Kantoor en schoolKantoor en school

 

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest