donderdag, april 25, 2024
AdvertorialsAlgemeen

Tips voor online educatie voor je kind

De manieren waarop kinderen leren is de laatste jaren flink aan het veranderen. Misschien niet de manier waarop ze dingen oppikken, maar wel de manier waarop ze educatieve informatie aangeboden krijgen. Er is een duidelijke verschuiving zichtbaar naar online educatieve content voor kinderen. Dat is een manier van lesstof aanbieden die past bij de huidige tijd en de belevingswereld van kinderen anno nu. Op school wordt er mee gewerkt, maar ook thuis kan je kind zijn of haar online educatie voortzetten. Sterker nog, dat is iets om als ouder te bevorderen. We geven in dit artikel een aantal tips voor online educatie thuis voor je kind.

Passend internetabonnement

Veel online educatie gaat gepaard met video’s die gestreamd moeten worden. Naast dat je daar natuurlijk de apparaten voor beschikbaar moet hebben (computer, tv, tablet), vergt dat ook wat van je internetverbinding, zeker als meerdere mensen er tegelijkertijd gebruik van maken. Als een ‘nieuw’ gezinslid actief gebruik gaat maken van het internet thuis, kun je erachter komen dat je huidige internetabonnement niet meer passend is en je gezamenlijk de verbinding aan het overbelasten bent. Je krijgt dan te maken met een haperende, trage verbinding. Kijk in dit geval verder naar ruimere abonnementen voor internet en tv of internet only als je geen televisie abonnement nodig hebt.

Maak een duidelijke planning

De grens tussen entertainment en online educatie is voor kinderen een grijs gebied. Soms kunnen leerzame dingen aanvoelen als entertainment, en dan kost het geen moeite om je kind eraan te krijgen. Maar dat is niet in alle gevallen zo. Voor online educatie die daadwerkelijk aanvoelt als huiswerk heeft je kind een stok achter de deur nodig om het bij te houden. Daarom is het belangrijk om samen met je kind een duidelijke planning te maken voor het bijhouden van de online lessen en het doen van huiswerk. Dit helpt om structuur te bieden en geeft je kind een duidelijk beeld van wat er van hem of haar verwacht wordt.

online educatie

Aanvullende educatieve content vinden

Wil je zelf extra leerzame content aanbieden aan je kind om diens ontwikkeling verder te stimuleren? Als je kind hiervoor open staat, zijn er verschillende kanalen die je hiervoor kunt gebruiken. Ten eerste is er op YouTube van alles te vinden dat interessant kan zijn. Voor kleuters is dat bijvoorbeeld Het Zandkasteel, Juf Roos of Bumba. Voor oudere kinderen dan dat Het Klokhuis zijn, SchoolTV, National Geographic Kids, Willem Wever, NOS Jeugdjournaal, TOPDoks of Proefkonijnen. Maar ook bij bibliotheken en musea die online toegang bieden tot hun collecties kunnen je eventueel terecht.

Het goede voorbeeld geven

Denk even terug aan je eigen jeugd. Vond jij het leuk om huiswerk te maken en te ‘moeten’ leren? Als volwassene weet je nu hoe waardevol en noodzakelijk een goede educatie op jonge leeftijd is. Om je kind te stimuleren, is niet alleen een planning en structuur belangrijk, maar ook het goede voorbeeld van jou. Laat je kind zien dat jij ook geïnteresseerd bent in leren en bereid bent om nieuwe dingen te leren, en toon interesse in wat je kind aan het leren is. Zo creëer je een positieve leeromgeving en stimuleer je je kind om ook gemotiveerd te blijven.

Online educatie voor kinderen is iets om te omarmen. Als leraar, maar zeker ook als ouder. Het biedt een wereld aan leerzame mogelijkheden voor je kind en het is zonde om daar geen gebruik van te maken. Leren was immers nog nooit zo makkelijk als nu. En wil het niet vlotten, dan is er zelfs nog online bijles!

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.