vrijdag, april 19, 2024
Algemeen

Flexibele werkplekken in de klas.


Heb jij ook wel eens het gevoel dat je te weinig ruimte hebt in je lokaal? Ik had dat wel. Als je 25 kinderen een plaats moet geven in de klas, je ook nog een instructietafel, een bureau en enkele kasten hebt, dan raakt je klas snel vol. Daarom ben ik na een tip van een collega eens flexibele werkplekken in de klas gaan proberen.

Indeling van je klaslokaal

Al eerder heb ik een blog geschreven over hoe je je klas kunt indelen.  Daar heb ik verschillende vormen beschreven hoe je je klas kunt indelen. Ik heb ze bijna allemaal geprobeerd, en nu werk ik al een tijdje met flexibele zitplaatsen. Tafelgroepjes nam teveel ruimte in, net als rijen. Als kinderen iets wilden pakken uit de kast, moesten ze elkaar vragen om op te schuiven met de stoel omdat ze  er niet langs konden. Dit leidde soms tot situaties waar kinderen heel geïrriteerd konden reageren. Vaak wel met kinderen over gesproken, maar het bleef zich voordoen. Voor een hoefijzer had ik al helemaal geen plaats.
Mijn collega in groep 3/4 was al begonnen met het gebruik van flexibele werkplekken in de klas, dus eens bij haar gekeken en met de kinderen deze optie ook besproken.

Zo gezegd, zo gedaan.

De kinderen in mijn groep waren gelijk erg enthousiast. Ik heb ze zelf  een plattegrond van de klas laten tekenen. Hierop konden ze aangeven hoe zij de klas zouden indelen. Voorwaarde was dat er samenwerkplekken, maar ook plekken zouden zijn waar je rustig alleen kunt werken. Hier kwamen hele leuke ideeën uit. We hebben ze samen besproken en de leukste en meest praktische ideeën eruit gehaald.
Zo komt het dat mijn klas er anders uitziet dan een standaard klas. Ik heb tafelgroepjes van vier, maar ook tafels alleen en in tweetallen.  Tafels waarbij de kinderen met hun gezicht naar de muur zitten zodat ze fijn alleen kunnen werken.

 

Hoe werkt het?

flexibele werkplekken in de klasIn het begin liepen we wel tegen bepaalde dingen aan. Hoe zorg je ervoor dat de kinderen die het eerste binnen zijn niet als eerste een plaats kunnen kiezen, hoe kies je een plek in de klas en waar bewaren de kinderen hun spullen?

Het eerste probleem hebben we opgelost door elke dag samen in de kring te beginnen. Kinderen die binnen komen zorgen dat er genoeg stoelen en krukken in de kring staan zodat iedereen een plekje heeft. De ochtend beginnen we samen met een kringgesprek of Trefwoord. Daarna laat ik de kinderen gefaseerd uit de kring een plekje zoeken. Dit kun je doen door eerst de ene groep en dan de andere groep (ik heb een groep 5/6) te laten kiezen, of eerst de jongens en dan de meisjes. Hier kun je van alles mee verzinnen.
Ook heb ik vaak de voorwaarde dat iemand van groep 5 naast iemand van groep 6 moet gaan zitten., jongen naast meisje, groep vijf aan één kant van de klas, groep 6 aan de andere en ga zo maar door. Maar ook vaak laat ik de keuze vrij.

Het bewaren van spullen was eerst nogal problematisch. Omdat wij hoog meubilair hebben (heel fijn) Hadden de kinderen een tas aan hun stoel hangen met hun spullen. Dit was nu niet handig meer, want waar laat je al die tassen aan het einde van de dag? De tassen zijn nu dus weg, en ieder kind heeft een eigen la waar hij/zij zijn spullen kan pakken en weer opbergen.

 

Conclusie

Ik heb meer ruimte in de klas, omdat de klas nu heel anders in ingedeeld. Kinderen kiezen zelf een plaats, hoewel dat voor sommige kinderen best lastig is. Deze kinderen moet je soms helpen met hun keuze, en soms wel gewoon een plaats aanwijzen. Kinderen ontdekken snel wat voor hun fijn werkt.
Ik vindt het fijn werken en vind het zeker een aanrader om te proberen.

 

 

 

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

 

Delen op social media of per email :

4 thoughts on “Flexibele werkplekken in de klas.

 • Hallo,

  Ik sta zelf in een Jenaplanschool in een bovenbouwklas (4-5-6, België). Ik ben heel geïnteresseerd om met flexibele werkplekken aan de slag te gaan in mijn klas, maar zie het nog niet helemaal praktisch. Mogen ze de hele dag door een plekje kiezen? Hoe geef jij je instructies? Wat als kinderen steeds dezelfde plek kiezen met dezelfde kinderen? Hoe lang laat je ze op éénzelfde plek werken?

  Alvast bedankt voor je uitleg en misschien ook voor een antwoord op al mijn vragen. 🙂

  Groetjes,

  Jenneke De Kerf

  Beantwoorden
  • Hallo Jenneke,

   Ik zal je vragen even kort beantwoorden, binnenkort zal ik er nog eens een blog over schrijven.
   De kinderen kiezen aan het begin van de dag een plekje waar ze de hele dag zitten en werken. Bij instructies komen de kinderen bij mij aan de instructietafel.
   Elke dag als er gekozen wordt is de afspraak dat ze niet bij hetzelfde kind mogen zitten als de dag ervoor.

   Hoe ik het organisatorisch doe zal ik dus binnenkort nog eens uitleggen in een uitgebreider blog.

   Marjan

   Beantwoorden
 • Hoe zitten de kinderen bij vakken waarbij samengewerkt mag/moet worden?

  Beantwoorden
  • Wij hebben op school een middenruimte waar alle lokalen op uitkomen. In deze middenruimte zijn de samenwerkplekken.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest