dinsdag, juni 18, 2024
BoekreviewsPrentenboekenReviews

Dokter Diertje & de luizige leeuw – Yoko Heiligers


Het is alweer een tijdje geleden dat ik een prentenboek heb besproken op mijn blog. Van uitgeverij Marmer kreeg ik deze toegestuurd, en wat een mooi prentenboek. Dokter Diertje & de luizige leeuw is het derde in de serie van Dokter Diertje. Al eerder verschenen Dokter Diertje en het hinkende hert en Dokter Diertje en de zielige zwijntjes.

Dokter Diertje

In dit deel wordt Dokter Diertje naar de dierentuin geroepen.  Hij woont zelf in het grote bos, maar hij helpt alle dieren, dus ook de dieren buiten het grote bos. In de dierentuin zijn een olifant met een afgebroken slagtand, een krokodil die veel te veel gegeten heeft en een luizige leeuw.  Dokter diertje helpt al deze dieren op zijn eigen wijze. Erg leuk om voor te lezen aan de jongste kleuters.

Vormgeving

Het prentenboek bevat hele mooie duidelijke tekeningen met veel kleur,  details en humor. De techniek die Yoko Heiligers in haar illustraties gebruikt is een combinatie van lijntekeningen en (digitale) collage waarin ze speelt met lijnen en (kleur)vlakken. Ze heeft een voorliefde voor het grafische ambacht, zoals zeefdruk en linosnede.

Dokter Diertje

Yoko Heiligers

Yoko Heiligers volgde de opleiding tot illustrator aan kunstacademie ArtEZ te Zwolle. Ze maakt illustraties voor (dag)bladen (w.o. Het Parool) en  bedenkt en illustreert haar eigen prentenboeken. In 2012 verscheen Mama, wat zit er op mijn kop?, gevolgd door Grote Kleine Potvis (2014). Wauw Pauw werd bekroond met de Vlag en Wimpel 2017. In 2018 verschenen de eerste twee delen in de Dokter Diertje-serie: Dokter Diertje en het hinkende hert en Dokter Diertje en de zielige zwijntjes.

Het prentenboek in de klas

Dit prentenboek kun je bij verschillende thema’s gebruiken in de klas. Natuurlijk is het tijdens dierendag ook een leuke om voor te lezen. Verder kun je het gebruiken bij de thema’s: de dierentuin, dieren, de dokter of de tandarts. Op de pagina dat de olifant een gebroken slagtand heeft, staat Dokter Diertje in zijn tas te rommelen en komen er allerlei spulletjes uit die met de tandarts te maken hebben. Ook komen er spullen uit die er niets mee te maken hebben, maar dat is juist het leuke om met kinderen te benoemen.

Dokter Diertje

Dokter Diertje & de luizige Leeuw
Yoko Heiligers
Uitgeverij Marmer
September 2020

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest