zondag, juni 23, 2024
Vakliteratuur

Leergeluk, inzicht in je brein maakt leren fijn.


Leergeluk is het geluk dat je kunt ervaren voor, tijdens en na het leren. Leergeluk zorgt ervoor dat je met een prettig gevoel aan het leren bent. 

Dit zijn de eerste zinnen uit het Werkboek Leergeluk, geschreven door Marloes Aarsman en Heidi van der Westerlaken van oorsprong  leerkrachten die zich gespecialiseerd hebben in onderwijs aan meer- en hoogbegaafde kinderen en talentbegeleiding.  Zij willen zoveel mogelijk kinderen kennis laten maken met Leergeluk, want als je gelukkig bent kun je beter leren. Op www.debreinschool.nl is hier nog veel meer over te vinden.

Het werkboek

leergelukIn het werkboek worden kinderen op een speelse manier meegenomen in de werking van het brein en bestaat uit tien hoofdstukken die opgebouwd zijn vanuit de Breinschoolcirkel: ik weet, ik wil, ik doe. Deze cirkel komt steeds weer terug in elk hoofdstuk. Als je weet hoe je brein werkt (ik weet),  kun je met wilskracht (ik wil) een heleboel leren (ik doe). Dit is natuurlijk heel in het kort gezegd waar het een beetje over gaat, maar het geeft wel de essentie weer.

Het boek is zoals ik al zei in tien hoofdstukken verdeeld. In deze hoofdstukken zijn ook elke keer opdrachten toegevoegd. Opdrachten over jezelf, maar ook leuke weetopdrachten over het brein. Ook weetjes over het Brein komen regelmatig terug, de zogenaamde Breinweizz, handige leuke weetjes die helpen bij het leren.

Hier volgt nog een kort overzicht van de Hoofdstukken:

 •  De kracht van de Breinschool, de inleiding
 • 1. De kracht van je brein
 • 2. De kracht van je breinfabriek
 • 3. De kracht van aandacht
 • 4. De kracht van leerflow
 • 5. De kracht van de omgeving
 • 6.  De kracht van wilskracht
 • 7. De kracht van gewoontes
 • 8. De kracht van onthouden
 • 9. De kracht van pauze
 • 10. De kracht van leergeluk

leergelukVoor leerkrachten zijn er ook nog leergeluklessen ontwikkeld die via www.debreinschool.nl/downloads gedownload kunnen worden.

Ik denk dat dit werkboek heel geschikt is om mee te werken met kinderen die bijvoorbeeld heel faalangstig zijn. Voor deze kinderen wordt duidelijk hoe ze moeten leren en dat je er plezier aan kunt beleven. Het is op een heel toegankelijke manier geschreven. Het is wel fijn als je het boek samen met een volwassene kunt doornemen zodat deze ook af en toe wat toe kan lichten.

 

Leergeluk, Inzicht in je brein maakt leren fijn is te bestellen via de website van De Breinschool.

 

 

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest