dinsdag, juni 18, 2024
LesideeënVakliteratuur

Theaterlezen, zo leuk om te doen! Applaus voor jou!


Applaus voor jou! – Handleiding theaterlezen voor leesbegeleiders.

Theaterlezen, is een samenleesvorm die leuk is voor alle kinderen. Theaterlezen wordt ook wel toneellezen genoemd. Het nodigt uit tot vloeiend lezen, bevordert het leesbegrip en stimuleert het leesplezier.

Bij de bibliotheek had ik het project theaterlezen aangevraagd. Je krijgt dan een kist met theaterleesboeken. Ook zit er een lesbrief in waarmee je aan de slag kunt gaan en de boeken introduceren in de klas.
Ik merkte al snel dat de kinderen door deze manier van lezen, zeker de zwakkere lezers, meer plezier gingen beleven aan het lezen.

Bij theaterlezen nemen de kinderen een een rol van een personage op zich en lezen de tekst hardop voor. Ze voeren samen een soort toneelstukje op, maar dan zonder echt op toneel te staan. De tekst wordt wel geoefend, maar niet uit het hoofd geleerd. De teksten bestaan voornamelijk uit dialogen, zodat de lezers elkaar steeds afwisselen.

Applaus voor jou!

In de handleiding Applaus voor jou! van Elseline Knuttel wordt in het eerste deel een stukje theorie gegeven over theaterlezen, en in het tweede deel een praktische uitwerking.

In het praktische gedeelte wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je theaterlezen introduceert en hierin ook instructie geeft. Je laat kinderen veel oefenen en werkt toe naar een leesvoorstelling met de kinderen.

Van de schrijfster van Applaus voor jou kreeg ik de handleiding toegestuurd, samen met twee Theaterleesboekjes. De boekjes zijn heel kleurrijk, met leuke illustraties. De kleuren hebben in de boekjes ook een functie. Zo kun je bovenaan een bladzijde zien wat voor soort tekst het is. Zo kun je samen een mop lezen, maar ook een verhaal, tekst op rijm of een (gedeelte van) een sprookje.

Bij de keuzekastopdrachten staat bij samenknap een opdracht voor theaterlezen voor groep 3/4, maar er zijn ook teksten voor de hogere groepen, dus deze kaart is zo aan te passen.

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest