donderdag, april 25, 2024
Lesideeën

Story cubes, hoe je deze leuke dobbelstenen kunt inzetten in de klas.


Laatst kregen we als cadeautje na een dag van onze stichting allemaal en doosje Story Cubes. Nu kende ik de story cubes al wel, maar ik kreeg gelijk een ontzettend leuk idee om met deze kletsdobbelstenen zoals ze ook wel worden genoemd een keuzekastopdracht te maken.

De kletsdobbelstenen zijn dobbelstenen bedrukt met afbeeldingen. Met deze dobbelstenen kun je door ermee te dobbelen leuke gesprekken voeren of er leuke verhalen mee maken. Eén setje bestaat uit negen dobbelstenen met een bepaald thema. Zelf hebben wij de groene (reizen), de oranje (classic)en de blauwe set (acties).

Je kunt ze gebruiken om een kringgesprek mee op gang te brengen. Je weet dan niet van te voren hoe je gesprek gaat verlopen, maar er kunnen hele leuke gesprekken ontstaan. Soms heel grappig, maar ook heel serieus. Je laat een kind met de dobbelstenen dobbelen en laar er een of twee uitkiezen waar het iets bij wil vertellen. Je kunt ze steeds weer opnieuw gebruiken, omdat er altijd weer een ander gesprek ontstaat.

Groep 3/4

Bij de keuzekastopdrachten heb ik een opdracht gemaakt die ze in tweetallen kunnen doen. Dit heb ik gedaan voor groep 3/4 met de classic dobbelstenen. Deze dobbelstenen zijn voor de kinderen uit groep 3/4 goed te begrijpen. Kinderen mogen kiezen met welke dobbelsteen ze gooien en maken één of twee zinnen met het plaatje op de dobbelsteen. Voor een kind uit groep 3 wel lastig, maar deze kun je laten samenwerken met een kind uit groep 4. Deze kan de zinnen ook opschrijven. Daarna kiezen ze een andere dobbelsteen en maken dan weer andere zinnen en proberen zo een mooi verhaal te maken. Deze opdracht kun je bij de keuzekastopdrachten vinden onder samenknap.

Groep 5/6

In groep 5/6 heb ik dezelfde opdracht gemaakt maar dan met de blauwe actiestenen. Deze stenen zijn iets lastiger, maar goed te doen voor groep 5/6. Omdat de kinderen mogen kiezen met welke dobbelsteen ze gaan gooien kunnen ze enigszins het verhaal beïnvloeden. Dit is ook het leuke hieraan. Ze gooien en hopen op een bepaalde afbeelding, maar als er dan een andere afbeelding bovenkomt, moeten ze hun verhaal gaan aanpassen.
Ook deze opdracht kun je vinden onder Samenknap op de pagina keuzekastopdrachten.

Groep 7/8

In groep 7/8 heb ik de opdracht gemaakt met de groene set stenen. Dit zijn van de drie sets die we hebben de lastigste stenen. Het thema van deze stenen is reizen. Hier is de opdracht weer hetzelfde, maar je zou de kinderen ook met twee dobbelstenen kunnen laten gooien.

Wat nog een leuke extra aanvulling kan zijn of iets voor de goede schrijvers/verhalenbedenkers om alle dobbelstenen tegelijk te laten gooien. Elke dobbelsteen moeten ze dan gebruiken in in hun verhaal.

Kortom, ik ben blij met de dobbelstenen en zal ze zeker regelmatig in de klas gebruiken.

 

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest