woensdag, april 17, 2024
BoekreviewsPrentenboekenReviews

Meneer Konijn en zijn chocoladefabriek – Elys Dolan


en zijn chocoladefabriekIk mocht weer een leuk prentenboek reviewen voor MARETAK. Deze keer een extra groot prentenboek niet alleen voor kleuters, maar ook heel goed bruikbaar bij de wat oudere kinderen. Het boek draait namelijk om de arbeidsomstandigheden voor de kippen bij Meneer Konijn in zijn chocoladefabriek.

Het prentenboek begint met de vraag: Hoe denk je dat chocolade-eieren worden gemaakt? op de eerste bladzijde. De bladzijden erna wordt je meegenomen naar de chocoladefabriek van meneer Konijn.

Meneer Konijn en zijn chocoladefabriek.

In de fabriek van meneer Konijn werken kippen. Al deze kippen hebben hun taak in de fabriek die op een hele mooie illustratie met uitleg worden toegelicht. Alles gaat prima in de fabriek, en het ziet er heel gezellig uit.
Als de eieren uit de fabriek komen worden ze als laatste nog door Eddie de Eenhoorn gecontroleerd.
Het gaat heel goed met de fabriek, maar meneer Konijn is toch niet tevreden. Hij wil nog meer eieren verkopen, en bedenkt hiervoor een manier. De kippen hebben echter allang in de gaten dat dit niet goed gaat.
Alles gaat mis in de fabriek en de kippen zijn de dupe.Ook klanten beginnen te klagen, want de eieren zijn niet meer van de kwaliteit die ze eerst waren.
Tenslotte pikken de kippen het niet meer. Ze gaan staken, Complet met spandoeken komen ze in opstand.
Meneer Konijn denkt dat hij de kippen niet nodig heeft, en samen met Eddie gaat hij in de fabriek aan het werk. Dit gaat natuurlijk niet werken en al snel komt meneer Konijn erachter dat hij zijn kippen toch echt wel nodig heeft.
Geven de kippen meneer Konijn een tweede kans?

Wat een heerlijk prentenboek. Ontzettend leuk om voor te lezen, maar ook om zelf te laten lezen. Op de illustraties is zoveel te zien, dat ik hem een paar keer heb gepakt om weer door te bladeren. Er valt steeds weer iets nieuws te ontdekken.

Zoals ik eerder al zei, is het ook een mooi boek om in de midden en bovenbouw voor te lezen. Zeker als koppeling naar maatschappelijke onderwerpen. Zo kun je goed een koppeling maken naar werkomstandigheden in fabrieken vroeger en nu, maar ook naar waarom mensen staken.

Meneer Konijn en zijn chocoladefabriek
Elys Dolan
32 pagina’sKantoor en schoolKantoor en school

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.