donderdag, mei 30, 2024
Lesideeën

Tegeltjeswijsheid in Delfts Blauw


Tegeltjeswijsheid in Delfts Blauw.

In de taalles werd gesproken over tegeltjeswijsheid. Verschillende spreuken en zegswijzen werden besproken. Oost West Thuis Best, Komt Tijd Komt Raad, Zoals het klokje thuis tikt tikt het nergens enzovoort.

De kinderen waren hier erg mee bezig, en gingen ook zelf spreuken verzinnen. Nu was het zo dat we nog veel papieren bordjes op school hadden liggen dus snel was deze opdracht bedacht.

De opdracht heb ik ingeleid met te vertellen hoe het Delfts Blauw is ontstaan. Het was aan het einde van de zestiende eeuw een goedkope vervanger voor het Chinese porselein. Op het digibord veel voorbeelden laten zien van zowel Chinees porselein en Delfts Blauwe artikelen.

 

De opdracht

Tijdens de taalles hadden we al verschillende tegeltjeswijsheden besproken. Deze kun je herhalen en eventueel nog nieuwe erbij halen. Ook zelfbedachte zegswijzen kun je behandelen.

Vervolgens de opdracht uitgelegd. Het is de bedoeling  dat het bordje met een steeds terugkerend patroon wordt versierd met licht- en donkerblauw.  In het midden komt een spreuk. Dit mag een bestaande zijn, maar ook een die je zelf hebt verzonnen.
De spreuk wordt eerst op een papiertje geschreven en gecontroleerd, zodat je geen spelfouten krijgt.

 

Dan gaan de kinderen aan de slag. Ze mogen zelf bedenken wat ze eerst doen. Eerst de spreuk of eerst het patroon. In mijn groep zijn nu hele mooie resultaten te bewonderen.

Kantoor en schoolKantoor en school

Delen op social media of per email :

2 thoughts on “Tegeltjeswijsheid in Delfts Blauw

  • Vraagje: de bordjes zijn met een laagje plastic bekleed, hoe zorg je ervoor dat de stiften toch pakken zodat het geen smeerboel wordt?

    Beantwoorden
    • Er zijn twee verschillende soorten bordjes, kartonnen bordjes, en de bordjes die inderdaad met een laagje plastic zijn bekleed. Ik gebruik de kartonnen bordjes, omdat stift op het laagje plastic inderdaad niet pakken.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest