woensdag, april 24, 2024
BoekreviewsKinderboekenReviews

Keien van kolonisten – Piet van der Waal


Voor Kwintessens las ik het boek Keien van kolonisten van Piet van der Waal. Het is de laatste in de reeks van boeken die ik mocht lezen voor Kwintessens. Niet voor niets de laatste, want deze sprak mij eigenlijk het minste aan, omdat ik de cover niet aantrekkelijk vond. Maar wat kan een mens zich vergissen. Wat een mooi boek, ik heb het in één adem uitgelezen.

Piet van der Waal heeft al meerdere boeken geschreven voor Kwintessens en uitgeverij Maretak. Naast boeken schrijft Piet ook themaverhalen voor de godsdiensmethode “Kind op Maandag”. Ook werkt hij mee aan didactische methodes bij uitgeverij Wolters-Noordhoff
Piet van der Waal schuwt geen moeilijke thema’s, schrijft in een vlotte schrijfstijl, boeiend en direct.

Flaptekst:

Het is rond 1820. Napoleon en zijn troepen hebben ons land al een paar jaar verlaten. Maar veel mensen leven nog in armoede. Anne en haar vriendin Lieke wonen in een weeshuis in Dordrecht. Ze moeten hard werken en af en toe vallen er klappen. In de straten van Dordrecht leert Anne Steyn kennen, een jongen die ze heel leuk vindt. Op een dag stappen twee deftige mannen het weeshuis binnen. De oudste kinderen mogen naar Drenthe verhuizen. Daar is genoeg te eten, werk en woonruimte voor iedereen. En ze mogen naar school! Vol verwachting beginnen Anne en Lieke aan de reis. Zullen ze bij elkaar blijven? En zal Anne Steyn ooit nog zien?

Zoals ik al zei heb ik van het boek genoten. Je wordt mee teruggenomen in de tijd en beleefd het verhaal door de ogen van Anne. Hoe het leven is in die tijd, en dat dat soms geen pretje is. Ze komt gelukkig bij een gezin waar ze warmte en liefde krijgt. Dit is puur toeval, omdat ze op een gegeven moment de andere kinderen kwijtraakt.
Ze moet werken, maar mag ook naar school. Dan wordt ze erg ziek. Ze komt hier doorheen en dan komt er een oude bekende op haar pad. Maar deze doet iets wat niet kan, waardoor ze het vertrouwen in hem verdwijnt. Maar dan gebeurt er weer iets waardoor uiteindelijk alles goed komt en ze ook haar vriendin ‘Lieke weer kan zien.

Een aanrader, ook om voor te lezen. Een stukje geschiedenis in een goed verhaal.

Door op het logo van Kwintessens te klikken kom je in de webshop, waar je Keien van kolonisten, en ook andere boeken kunt kopen.

Keien van kolonisten
Piet van der Waal
96 pagina’s
2016
AVI M7/plus

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest