Algemeen

De krant lezen met kinderen. Waarom eigenlijk?


Het is belangrijk dat kinderen leren hoe een krant in elkaar zit. Het is niet alleen maar het nieuws, maar ook kun je het weerbericht lezen, maar ook de televisiegids en artikelen over sport, show en kunst en cultuur.

Nieuws is een van de meest belangrijke dingen in het leven. Het maakt niet uit wat je doet, je komt dagelijks in aanraking met nieuws. Er gebeurt elke dag wel iets op lokale, regionale, nationale of globale schaal wat het nieuws haalt.
Nieuws is vaak het onderwerp van gesprek tussen familie, vrienden en collega’s.

De praktijk

Bij mij in de klas is het nieuws ook elke dag aanwezig. Ik kijk met de kinderen de ochtend-editie van het jeugdjournaal. Hieruit voort komen vaak leuke en interessante discussies.
Soms haal ik een krantenartikel in de klas, omdat ik vind dat het lezen van krantenartikelen ook geleerd moet worden. We maken dan wel gebruik van Nieuwsbegrip, maar dat zijn vaak mooi in elkaar gezette teksten en geen krantenberichten.

Via nieuws in de klas kun je als leerkracht twee keer per jaar twee weken lang gratis zowel landelijke als regionale kranten bezorgd laten krijgen. Je krijgt dan van elke krant twee exemplaren. Dit doe ik regelmatig en laat zo kinderen kennis maken met de krant, want niet bij alle kinderen wordt thuis een krant gelezen.

Kinderen die het nieuws volgen hebben een betere algemene ontwikkeling, kunnen beter argumenteren en scoren hoger op burgerschapsvaardigheden.
Nieuws motiveert de kinderen ook, en betrekt ze meer bij de les. Het lezen van krantenartikelen is breed inzetbaar, want je kunt het bij meerder vakken gebruiken. Zaakvakken, taalontwikkeling, maar ook mediawijsheid en burgerschap.
Tot slot leren kinderen ook dat ze kritisch om moeten gaan met informatie. Ze moeten worden uitgedaagd om zich te verdiepen in een bepaald onderwerp, en daar een meing over kunnen vormen. Op welke wijze laten kinderen zich beïnvloeden door het nieuws.
Met andere woorden, zoveel punten waarom het belangrijk is de krant te lezen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Delen op social media of per email :

One thought on “De krant lezen met kinderen. Waarom eigenlijk?

  • Ik ben het met je eens, Marja. Vooral met #nieuwsindeklas heb ik goede ervaringen. Ook met studenten hier op de pabo in Den Bosch.
    We gaan ook de gratis Blendle van Nieuwsindeklas uitproberen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest