woensdag, april 24, 2024
BoekreviewsKinderboekenReviews

Siem Subliem en het ei van Jannes – Tosca Menten


Siem Subliem en het ei van Jannes is het nieuwste boek van Tosca Menten. Tosca Menten heeft al meerder kinderboeken geschreven waaronder de boeken van Dummie de Mummie.
De illustraties zijn van Katrien Holland. Zij maakt ook de tekeningen bij de boeken van Dummie de Mummie.

Het boek is uitgevoerd, in hardcover. Overwegend blauw met rode letters en een rode rug. De tekening laat een struisvogel zien en twee personen die door een raampje kijken. Dit zijn Siem en Jannes.

Flaptekst:

Siem wordt later directeur. Dat weten zijn vader en moeder zeker. Ze zijn eigenaar van de beroemde parfumfabriek Hemelse Neuzen en Siem zal de fabriek later erven. Maar de natuur lijkt een foutje te hebben gemaakt. Terwijl zijn vader en moeder grizzlybeerneuzen hebben, ruikt Siem nog minder dan de neus van zijn schoen. En hij vindt de struisvogels van de buren op Landgoed Pierewaai trouwens veel leuker. Als de Pierewaaien Siem vertellen dat hij later struisvogeldirecteur mag worden, is Siem dolgelukkig en lijkt zijn toekomst gered. Maar dan krijgt de struisvogelfarm bezoek van drie ruimtepakken en vanaf dat moment slaat het ongeluk toe. Siem en zijn struisvogeltje Struis raken diep in de problemen.

Siem Subliem en het ei van Jannes:

Het boek begint met een hoofdstuk o. Deze bladzijden zijn blauw en in dit hoofdstuk wordt iedereen voorgesteld en hoe het verhaal begint.
Het echte verhaal begint in hoofdstuk 1, als Siem 9 jaar wordt en opa en oma Pierewaai hoort praten over de erfenis en dat hij later de struisvogelfarm mag erven. Dit is natuurlijk helemaal tegen de zin van zijn eigen ouders. Ze smeden een gemeen plan om ervoor te zorgen dat de farm verdwijnt.
De mesthoop speelt een grote rol in het verhaal. Want deze stinkt ontzettend. Er wordt een reuzenventilator gebouwd om te stank te verdrijven, dit mislukt en heeft de grootste gevolgen. Afdekken helpt ook niet echt want dat geeft uiteindelijk ook een enorme troep.

Elk hoofdstuk eindigt met een soort spreuk in een tekening. Dit heeft te maken met hoe het hoofdstuk afloopt. Erg leuk.

Op dit moment ben ik het boek aan het voorlezen in groep 6. De kinderen smullen ervan. Toen ik het boek meebracht waren ze niet enthousiast, maar nu ik eenmaal begonnen ben vragen ze er ieder vrij moment naar.

Ik vind het een leuk boek, ook om voor te lezen. Lekker ondeugend af en toe en goed leesbaar. De tekeningen zijn erg komisch. Ook is het een leerzaam boek. De kinderen vragen mij op dit moment van alles over struisvogels of gaan het opzoeken.

Siem Subliem en het ei van Jannes
Tosca Menten
Uitgeverij: Unieboek Het Spectrum
188 pagina’s
2016

Siem Subliem en andere boeken van Tosca Menten:

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest