vanjufmarjan.nl

Blog over onderwijs, kinderboeken, lesmateriaal en lesideeën.

AlgemeenTekstlogica's

Tekstlogica’s, uitleg. Want hoe werkt het eigenlijk?


Tekstlogica’s uitleg?

Heel af en toe krijgen we deze vraag wel eens. Ook al maken we al jaren met plezier deze tekstpuzzels. Met heel veel onderwerpen, en van makkelijke tekstlogica’s tot vrij moeilijke. Maar hoe los je nu eigenlijk een tekstlogica op?

We gaan proberen het duidelijk uit te leggen.

De basis.

Tekstlogica's uitleg

We beginnen bij de basis. We tonen hier de Tekstlogica – Olympische Spelen. Dit is een 3 x 3 x 3 tekstpuzzel met vier onderdelen: landen waar de spelers vandaan komen, namen van de sporters, sporten die ze beoefenen, en de medailles die ze winnen.

Rechts naast de puzzel staan 6 aanwijzingen die je helpen de puzzel op te lossen.

De eerste aanwijzing.

De eerste aanwijzing luidt: De zwemmer wint de gouden medaille.

In de tekstlogica kun je dus in de bovenkolom sport het zwemmen opzoeken. Op de kruising van het zwemmen en de medailles kun je dan het vakje bij het goud groen maken. En horizontaal en verticaal kun je dan de overige vakjes rood maken. Op die manier kun je duidelijk zien dat zwemmen en de gouden medaille bij elkaar horen.





De tweede aanwijzing.

De tweede aanwijzing luidt: De bronzen medaillewinnaar komt uit Japan.

In de linkerkolom kun je het land Japan vinden. Volg je nu naar rechts naar het vak van de medailles, dan kun je bij brons het vakje groen maken. En wederom de vakjes verticaal en horizontaal rood maken. Op die manier kun je weer duidelijk zien dat Japan en de bronzen medaille bij elkaar horen.

De derde aanwijzing.

De derde aanwijzing luidt: De sporter uit Canada doet niet aan turnen en heet niet Daiki Hashimoto.

Bij het land Canada kun je dus bij de sporters het vakje bij Daiki Hashimoto rood maken en bij het vakje bij turnen ook.

De vierde aanwijzing.

De vierde aanwijzing luidt: Arjan Knipping doet niet aan atletiek en wint de gouden medaille.

Bij de sporters zoek je dus Arjan Knipping op. Ga naar beneden en bij de sport kun je dan het vakje Atletiek rood maken. Bij de medailles kun je het vakje bij goud groen maken, en verticaal en horizontaal de andere vakjes rood. Zo weet je dat bij Arjan Knipping zijn medaille van goud is, hij niet aan atletiek doet, en als je goed kijkt ontdek je dat hij dus een zwemmer is.





De vijfde aanwijzing.

De vijfde aanwijzing luidt: Daiki Hashimoto komt voor Japan uit en doet niet aan atletiek.

Je kunt nu bij Japan en Daiki Hashimoto het vakje groen maken en de overige vakjes verticaal en horizontaal rood. En horizontaal kun je op dezelfde lijn het vakje bij atletiek rood maken. Verticaal kun je dit naar beneden ook bij het vakje atletiek doen.

Wat weet je nu nog meer?

Kijk je nog verder dan weet je dus al dat de Japanner Daiki Hashimoto ook de bronzen medaille heeft gewonnen. Want dit kun je horizontaal bij Japan op de rij rechts aan het eind zien. Verticaal kun je bij de medailles dus bij brons het vak ook groen maken en de overige vakjes verticaal en horizontaal weer rood. Nu weet je dus op verticaal en horizontaal dat Japan, Daiki Hashimoto en Brons bij elkaar horen.

En kijk je dan verder dan zie je dat bij goud dus het zwemmen hoort wat je verticaal ook in kunt vullen.

Zo weet je dus dat goud en zwemmen bij elkaar horen.





We gaan door

Speur je verder dan kun je op de kruising van medailles en sport het turnen invullen. Dit omdat bij Daiki Hashimoto in het vak sport, als je helemaal naar beneden gaat, de vakjes atletiek en zwemmen al rood zijn ingekleurd. Zo kun je bij brons naar rechts het vak van turnen groen kleuren en ook bij Japan kun je horizontaal naar rechts het zwemmen rood maken.

Het vakje atletiek blijft dan alleen over en kun je dus groen maken. Zo hoort zilver dus bij atletiek.

Ook kun je nu zien dat bij brons dus turnen hoort naar beneden en bij zilver weer de atletiek.





De laatste aanwijzing

De zesde en laatste aanwijzing luidt: Brendo Rodney, de Canadees, wint de zilveren medaille.

Met behulp van de laatste aanwijzing kom je als het goed is op de overige antwoorden uit en kun je alles verder invullen.

En de tekstpuzzel is opgelost.

Heb je alle aanwijzingen goed gelezen, en heb je tussen de regels door in de puzzel ook naar antwoorden gezocht, dan moet het toch echt mogelijk zijn om hem op te lossen. Bij sommige tekstlogica’s is dit vrij eenvoudig, bij andere moet je goed puzzelen. We geven geen niveaus aan onze tekstlogica’s, want wat de één heel erg makkelijk vindt, vindt een ander juist weer best lastig. Het is aan je zelf om te bepalen wat je er van vindt. En de antwoorden? We leveren altijd een antwoordenblad bij onze opgaven, zodat je zelf alles kunt nakijken of je je tekstlogica juist hebt ingevuld.

Veel puzzelplezier.

Voor alle tekstlogica’s kun je hier terecht.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest