woensdag, oktober 16, 2024
Advertorials

Hoofdluis in de klas? Zo kom je er snel vanaf

Ben je juf of meester op een basisschool? Dan heb je het vast wel eens voorbij zien komen: hoofdluis! Vooral bij jonge kinderen komt het regelmatig voor. Na de zomervakantie is het daarom handig om ouders alvast te informeren. Vertel ze bijvoorbeeld over manieren om hoofdluis te behandelen. In dit artikel vertellen we je wat ouders moeten weten.

Regelmatig controleren

Je kunt ouders het advies geven om het haar van hun kinderen geregeld te kammen. Bijvoorbeeld wekelijks, of om de week. Zo wordt het op tijd gesignaleerd en kan verspreiding zoveel mogelijk voorkomen worden.

Luizen gespot? Geef dit advies

Geeft een van de ouders na de zomervakantie aan dat hun kindje luizen heeft? Dan is het belangrijk om dit ook met de andere ouders te bespreken. Doe dit zo discreet mogelijk, zonder te benoemen om welk kindje het gaat. Sommige kinderen schamen zich er namelijk voor. Ook is het van belang dat alle ouders het volgende advies volgen:

  1. Kammen: als een kind hoofdluis heeft, is het van belang om minstens twee weken elke dag het haar grondig te kammen met een luizenkam. Voor de kinderen waarbij nog geen luizen gesignaleerd zijn is het alsnog belangrijk dat zij extra vaak gecheckt en gekamd worden.
  2. De omgeving checken: luizen kunnen zo’n twee dagen overleven zonder bloed. Het is daarom handig om het huis even goed door te spitten en alle spullen die contact hebben met de hoofdhuid, zoals knuffels en beddengoed, op z’n minst twee dagen in een afgesloten vuilniszak te stoppen. Wassen op 60 graden blijkt minder effect te hebben dan eerst gedacht, en kan dus worden overgeslagen.
  3. Hulpmiddelen gebruiken: hebben de ouders alles geprobeerd en blijven de luizen zitten? Dan zijn er ook verschillende middelen die kunnen helpen. Zo kunnen ouders eenmaal per week luizenshampoo of -lotion gebruiken. Het is wel belangrijk dat ook in deze periode nog dagelijks gekamd wordt.

Handige tips

Naast de nodige informatie, zijn er ook nog een aantal handige tips die je ouders mee kunt geven. Bijvoorbeeld dat het kammen makkelijker gaat met nat haar en een beetje conditioner. Zo glijd de kam er beter doorheen en hebben ze minder last van klitten.
Daarnaast is het van belang om een goede luizenkam uit te kiezen. Het is namelijk aan te raden om een luizenkam met tanden die ongeveer 0,2 tot 0,4 millimeter uit elkaar staan. Ook is het handig dat de kam een lichte kleur heeft. Zo zien ze de luizen sneller tussen de tanden of op de kam zelf zitten.

Een luis-vrij schooljaar

Als leraar of lerares breng je veel tijd door met je klas. Als je zelf begint te kriebelen bij het idee van luizen, is het handig om te zorgen dat iedereen goed op de hoogte is van de do’s en dont’s bij hoofdluis. Aangezien het vaak verspreid wordt tijdens het spelen, kan je het vaak niet helemaal voorkomen. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en ouders tijdig te informeren.

Delen op social media of per email :