vrijdag, juli 12, 2024
AdvertorialsAlgemeen

Het belang van een ergonomische bureaustoel voor het onderwijs

Lees je dit artikel, dan is de kans groot dat je voor de klas staat. Figuurlijk in ieder geval. Maar is dat ook letterlijk het geval? Sommige leraren staan inderdaad veel voor de klas. Anderen hebben meer de neiging om door het lokaal te lopen. Hoe dan ook, er zullen tijdens uitleg of zelfstandige werktijd ook zeker momenten zijn dat je er even bij gaat zitten. Op die momenten is het belangrijk om een goede bureaustoel te hebben. Hieronder lees je alles over het belang van ergonomische bureaustoelen.

Bron: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/school-studenten-aan-het-leren-opleiding-5428267/

Kans op fysieke klachten verkleinen

Miljoenen mensen in ons land maken kans op RSI-klachten. Hoewel de muisarm een van de bekendste problemen is, omvat dit nog veel meer. Denk aan pijn in de rug, nek, ellebogen of vingers. Niet alleen mensen die veel beeldschermwerk uitvoeren, kunnen klachten ontwikkelen. Maar zittend werk geeft over het algemeen wel een grotere kans op fysieke problemen. Om dit te voorkomen dien je over een bureaustoel te beschikken die je lichaam goed ondersteunt.

Een ergonomische bureaustoel kiezen die bij je past

Een ergonomische bureaustoel doet precies dit. Sleutelwoorden hierbij: uitgebreide instelmogelijkheden. Geen enkel mensen is immers fysiek precies hetzelfde, en heeft dezelfde favoriete zithouding. Het belangrijkste is dus dat je een bureaustoel hebt die je hieraan kunt aanpassen. Zo geef je je lichaam de nodige ondersteuning, en word je gemotiveerd om een correcte zithouding aan te nemen.

Vooral Nederlanders moeten goed erop letten dat een stoel goed bij hen past. Kantoormeubelen kunnen namelijk wel aan bepaalde richtlijnen voldoen, maar wij voldoen zogezegd niet aan de richtlijnen. Nederlanders behoren tot een van de langste volken ter wereld, en kennen ook nog eens meer extremere spreiding qua bouw.

Tips voor een correcte afstelling van een ergonomische bureaustoel

Zoals hierboven al werd genoemd, zijn ergonomische bureaustoelen op allerlei manieren in te stellen. Zo kun je de diepte en hoogte van de zitting aanpassen, de hoogte en de stand van armleuningen en de hoogte en stand van de rugleuning. Bij sommige stoelen kun je zelfs ook de lendesteun en een hoofdsteun naar wens instellen.

Al die instelbare onderdelen zijn erg handig, maar compleet nutteloos als ze niet correct zijn ingesteld. Hoe je een bureaustoel op de juiste, ergonomische manier instelt? Zet je voeten plat op de grond, en stel de hoogte van de zitting zo in dat je bovenbenen horizontaal zijn. Pas de zittingdiepte vervolgens zo aan dat er een vuist tussen de voorzijde van de zitting en je knieholte past. Stel nu de rugleuning qua hoogte zo in dat deze je rug goed ondersteunt. Pas de eventuele lendesteun aan als deze de kromming van je rug niet goed volgt. Tot slot is het de beurt aan de armleuningen. Stel deze qua hoogte zo in dat ze net je ellebogen raken, wanneer je armen recht naar beneden hangen en je ellebogen een hoek van 90 graden maken. Meer informatie hierover vind je hier.

Beweging tijdens de les

Er zijn diverse zaken van invloed op de kans fysieke klachten door veel zitten te ontwikkelen. Een ergonomische bureaustoel verkleint de kans aanzienlijk. Maar verder is het daarnaast ook belangrijk om regelmatig te bewegen. Door even te lopen en te staan maak je je spieren los en kun je lichaam beter ontspannen. Doe bijvoorbeeld lekker mee met deze manieren om kinderen meer te laten bewegen in de klas!


Dit bericht is een advertorial

Delen op social media of per email :