zaterdag, maart 2, 2024
Lesideeën

Piet aan paraplu – opdracht met waterverf


Piet aan paraplu – opdracht met waterverf

Deze opdracht is een opdracht die je vrij snel kunt doen. De resultaten zijn erg leuk. Een Piet aan een paraplu is de opdracht. Bij deze opdracht kun je heel goed uitleggen hoe je werkt met waterverf.
Het mooie aan waterverf zijn de overgaande kleuren, als je er tenminste goed mee werkt. Vaak willen kinderen dekkend werken, maar het is juist de bedoeling om dat niet te doen. Door goed nat te werken krijg je juist het mooie waterverfeffect.

 

 

Piet aan paraplu

 

Je legt aan de kinderen uit dat je met potlood (heel dun anders zie je dit terug door de waterverf heen). een paraplu tekent. Dit die je door groot een halve cirkel te tekenen en daar banen in te maken. Tenslotte de onderkant afsluiten met boogjes.

De steel van de paraplu eraan, met daaraan het Pietje. Dit is voor sommige kinderen best lastig, maar je zult verrast staan wat de kinderen ervan maken.

 

 

Dan aan de slag met de waterverf. Zoals ik hierboven al zei willen kinderen vaak dekkend werken met de waterverf. Om het mooie waterverfeffect te krijgen is het belangrijk dat je laat zien hoe het moet, en dan nog is het belangrijk om het goed te blijven begeleiden.

Goed laten drogen en dan eventueel uitlaten knippen en op een gekleurde ondergrond laten plakken.

Ik heb deze opdracht in groep 5/6 gedaan.  Deze opdracht zou ook prima in de bovenbouw kunnen. Ze zou dan het moeilijker kunnen maken door een patroon in de paraplu te laten maken, of iets kleiner te werken. In de onderbouw zou je e paraplu kunnen voortekenen en de techniek van de waterverf kunnen toepassen.

Sintcadeaus 2018


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.