maandag, juli 22, 2024
BoekreviewsJeugdboekenReviews

De oorlog die mijn leven redde – Kimberly Brubaker Bradley


Voor uitgeverij Callenbach en uitgeverij KOK las ik De oorlog die mijn leven redde geschreven door Kimberly Brubaker Bradley. Het boek is verschenen op 10 januari 2017. Kimberly Brubaker Bradley is een New York Times bestsellerauteur en Newbery Honor Awardwinnaar.

Het boek heeft mij erg verrast, door het ingrijpende verhaal van de hoofdpersoon. Ik heb het met plezier gelezen en raad het zeker aan om ook te lezen. Het verhaal neemt je mee naar Engeland vlak voor en tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog. De oorlog speelt een rol in het verhaal, maar voert niet de boventoon. Het gaat juist om Ada die door deze oorlog verlost wordt uit een situatie waar ze niet voor gekozen heeft en leert dat ze er toe doet.

Flaptekst

Londen, 1939. de negenjarige Ada heeft nog nooit een stap buiten de deur gezet. Ze woont in een eenkamerappartement met haar moeder en haar jongere broertje Jamie. Haar moeder schaamt zich voor Ada’s klompvoet en houdt haar binnen. Als Jamie geëvacueerd wordt uit Londen vanwege de oorlog grijpt Ada haar kans. Ze ontvlucht het huis en samen met Jamie begint ze aan een nieuw leven op het platteland.
Susan Smith neemt de twee kinderen in huis, min of meer verplicht. Ada leert lezen en schrijven, en ze geniet van het ponyrijden. Ze voelt zich thuis bij Susan en hun band wordt steeds hechter. De oorlog heeft haar leven gered, maar kan ze bij Susan blijven wonen?

Het boek

De cover van het boek is mooi en simpel. Je ziet een meisje dat uitkijkt over een weiland met een pony erin en daarachter gevechtsvliegtuigen. De pony is het eerste waar ze zich mee bezighoudt als ze bij Susan is gearriveerd. Susan wil Ada en haar broertje eigenlijk niet, maar ze zijn niet opgehaald door de andere dorpsgenoten worden ze bij haar gebracht.
Hoe verder het verhaal zich vordert hoe hechter de band wordt, alhoewel Ada dit gevoel niet herkent. Haar moeder heeft haar altijd weggestopt en aan de buitenwereld verteld dat ze niet goed bij haar hoofd zou zijn.
Susan denkt hier heel anders over en verzorgt de kinderen alsof het haar eigen kinderen zijn.
Langzamerhand leert Ada dat mensen haar mogen en haar waarderen. Ze sluit vriendschappen, leert lezen en schrijven en wordt wereldwijzer. Heel veel dingen zijn vreemd voor haar omdat ze negen jaar opgesloten heeft gezeten.

Het einde van het boek gaat heel snel, maar niet te snel. Ada en Jamie worden opgehaald door hun moeder en mee terug genomen naar Londen. Diezelfde nacht wordt Londen gebombardeerd en hoe het dan afloopt had ik absoluut niet verwacht, maar wel heel mooi.

De oorlog die mijn leven redde is een jeugdboek voor kinderen van 10 tot 14 jaar, maar ook oudere kinderen zullen het boek zeker mooi vinden.

De oorlog die mijn leven redde
Kimberley Brubaker Bradley
Uitgeverij Callenbach
10 januari 2017
254 pagina’s

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest