vrijdag, april 19, 2024
BoekreviewsJeugdboekenReviews

Like me – Caja Cazemier


Like me is een van de laatste van vele boeken van Caja Cazemier. De boeken die zij schrijft gaan over onderwerpen waar jongeren van elf tot zestien jaar mee te maken kunnen krijgen. Vaak zijn de hoofdpersonen op zoek naar wie ze zijn en zitten niet lekker in hun vel.

De voorkant van het boek laat een soort chatsessie zien met de titel van het boek en allerlei emoticons. Dit maakt wel duidelijk dat het belangrijke onderwerp in dit boek social media is.

Like me:

Like me gaat over Zilver. Ze wordt 12 jaar als ze voor het eerst naar de brugklas gaat. Ze is een beetje onzeker, ze heeft rood haar en twee moeders. Zal dit een reden zijn om haar te pesten. hoort ze er wel bij? Op de basisschool was dit nooit een probleem.

Flaptekst:

Zilver is best een beetje zenuwachtig voor de brugklas. Maar dat het zo erg zou worden, had ze nooit gedacht. Geen idee waarom, maar Lizz heeft het al meteen op haar gemunt. Zilver wordt getagd in vervelende foto’s op Instagram en uitgescholden via Whatsapp. Bijna de hele klas doet mee, want Lizz maakt wel duidelijk dat wie nog met Zilver omgaat, er meteen uitligt. Maar Lizz heeft een geheim, iets wat niemand mag weten…

Zilver heeft zoals gezegd twee moeders. Ook heeft ze een oudere zus Zonne en een jonger broertje Zepp. Haar moeders zeggen dat je mag zijn zoals je bent en daar probeert Zilver zich wel aan te houden, maar als je van kwaad tot erger wordt genegeerd, en belachelijk wordt gemaakt op social media is dit toch wel erg moeilijk. Ze wordt zelfs een keer buiten de school gezet via een nooddeur en komt daardoor te laat in de klas.

Op een gegeven moment vertelt ze wel alles aan haar mentor, en deze gaat hier in de klas en met de leerlingen apart wel op in. Het lijkt even goed te gaan, maar dan begint het toch weer opnieuw. Ze probeert uit de groepsapp te stappen, maar wordt telkens weer toegevoegd. Een nieuw nummer vragen aan haar moeders is geen optie, omdat ze niet wil dat zijn weten wat er gebeurd, omdat ze denkt dat het aan haar ligt, en schaamt zich hiervoor.

Plotseling lijkt het getreiter ineens over als er iets ontdekt wordt over Lizz de aanstichter van alles. Ineens is zij het slachtoffer van pesterijen en beledigingen. Zilver vindt dit eerst wel prima, zij wordt in ieder geval niet meer lastig gevallen. Maar toch voelt het niet goed en ze gaat met een leraar hierover praten. Samen met de klassenmentor en de schoolmaatschappelijk werkster. Er wordt uitgebreid gesproken met elkaar en dan wordt een heleboel duidelijk. Heel veel kinderen wilden dit niet, maar als ze niet meededen lagen ze er ook uit.

Aan het einde van het boek wordt ook duidelijk wat het verhaal van Lizz is.

Wat vond ik ervan:

Ik heb dit boek in één adem uitgelezen. Wat een aangrijpend boek. Het is in een prettige stijl geschreven, net als de andere boeken van Caja Cazemier. Een boek van deze tijd, het maakt heel goed duidelijk wat de invloeden van Social Media kunnen zijn en hoe je hier iemand behoorlijk mee de grond in kunt werken.

Like me
Caja Cazemier
187 pagina’s
2016
Uitgeverij Ploegsma.

Deze en andere boeken van Caja Cazemier:

BoekenBoeken

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest