woensdag, oktober 16, 2024
AlgemeenYoung Adult

Films die nergens draaien.


Het boek “Films die nergens draaien” van Yorick Goldewijk is absoluut een Gouden Griffel waard. Hoewel het wordt aanbevolen voor lezers vanaf 12 jaar, vind ik dat ook de geoefende lezers in groep 7 en 8 het goed zullen kunnen lezen. Ook kun je dit boek ook prima voorlezen!

Waar gaat het boek over?

Films die nergens draaien is een magisch-realistisch jeugdboek over een meisje genaamd Cato. Haar moeder overleed bij haar geboorte, waardoor Cato zich soms verloren en vervreemd voelt van haar omgeving. Hoewel ze een sterke band heeft met haar vader, heeft hij de draad niet echt weer op kunnen pakken sinds het overlijden van zijn vrouw.

Films die nergens draaien

Het verhaal krijgt een bijzondere wending wanneer Cato een mysterieuze bioscoop ontdekt die oude, vergeten films vertoont. Deze bioscoop is uniek omdat de films die hier worden afgespeeld nergens anders te vinden zijn en lijken te resoneren met de herinneringen van de kijkers. Cato ontdekt dat ze in de bioscoop meer te weten kan komen over haar moeder en haar verleden. Ze gaat op zoek naar antwoorden over wie haar moeder werkelijk was en wat er is gebeurd. Door de films worden ook Cato’s eigen emoties en herinneringen blootgelegd, wat haar helpt haar rouw te verwerken en een nieuw perspectief op haar leven te krijgen.

Het boek behandelt thema’s als verlies, rouw, familiegeheimen en de kracht van verhalen en herinneringen. Het is een ontroerend en meeslepend verhaal waarin fantasie en realiteit op een unieke manier met elkaar verweven worden.

 

Film van het boek

Begin 2024 heeft de VPRO aangekondigd dat Regisseur Martijn de Jong en scenarist Laura van Dijk, bekend van de Oscar-inzending Narcosis, een verfilming van het boek zullen maken.

De releasedatum van de film is nog niet bekend.

Andere boeken van Yorick Goldewijk

Naast Films die nergens draaien heeft Yorick Goldewijk ook andere boeken geschreven, voornamelijk in het genre van de jeugdliteratuur. Hier zijn enkele van zijn bekendere werken:

1. Billy Extra Plankgas (2019)

Als er ’s nachts een ruimteschip op het dak van Dexter neerstort, vertelt de blauwe Plitzplatzer Wimm hem dat de Aarde de hoofdprijs in de Mega Melkweg Loterij heeft gewonnen. De nieuwe eigenaar kan er van alles mee doen: bijvoorbeeld een parkeergarage of een sokkenfabriek van maken. Dit laat Dexter niet gebeuren! In het ruimteschip Billy Extra Plankgas reizen hij en Wimm door de ruimte om de eigendomspapieren van de Aarde te vinden. Maar om die te bemachtigen, moet Dexter zichzelf overwinnen tijdens een tocht langs bizarre planeten, sterrensteden, maanbloemenvelden en zelfs een zwart gat…

2. Billy Extra Plankgas: Door de Bodem van het Heelal (2020)

Dexters ouders staan plotseling stil en lijken versteend in de tijd. Al snel ontdekken Dexter en zijn zusje dat de oplossing van dit raadsel in de ruimte moet worden gezocht. In het opgelapte ruimteschip Billy Extra Plankgas gaan ze op zoek naar de oorzaak van dit vreemde fenomeen. Terwijl de Melkweg steeds verder vastvriest in de tijd, belanden ze in een avontuur dat leidt naar een van de grootste geheimen van het heelal. Bizarre planeten, chagrijnige aliens, beeldschone ruimteheksen en schietgrage tijdpiraten komen voorbij in deze letterlijke race tegen de klok!

3. Duizend en ik (2023)

Voor Acht is elke dag hetzelfde. Ze leeft volgens een strenge leer die haar voorbereidt op een zinvol bestaan overzee. Elke dag gaat ze op in een massa van duizenden andere meisjes die precies op haar lijken. Maar Acht voelt zich anders en dat is een probleem, want iemand zijn is verboden en kan haar in groot gevaar brengen. Als ze haar tussen de anderen ziet, is er geen weg meer terug. Ze zal moeten ontsnappen. Samen met haar.

Yorick Goldewijk’s boeken kenmerken zich vaak door een mix van fantasie en realiteit, met sterke verhalende elementen en avontuurlijke thema’s die jonge lezers aanspreken. Zijn verhalen bevatten vaak diepere emoties en onderwerpen zoals vriendschap, familie en persoonlijke groei.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest