Advertorials

5x tips om je basisschoolklas kennis te laten maken met cultuureducatie

Cultuureducatie op de basisschool kan verschillende voordelen opleveren. Zo kan cultuureducatie kinderen helpen om creatief te denken, hun horizon te verbreden en nieuwe vaardigheden te ontdekken. Bovendien is het nou eenmaal ook erg leuk om de kinderen kennis te laten maken met cultuureducatie: het is namelijk leuk én leerzaam! Hoe kun je eigenlijk cultuureducatie verwerken in je lesprogramma? Hieronder zetten we vijf tips waar je aan kunt denken.

1. Een voorstelling bij jou op school

Hoe leuk is het om jouw kennis te laten maken met een bepaald onderwerp door middel van een voorstelling? Zo kun je IUDK.nl langs laten komen bij jou op de basisschool. Deze organisatie is gespecialiseerd in het geven van voorstellingen, speciaal voor het onderwijs. Ook geven zij voorstellingen aan het primaire onderwijs. Je kunt namelijk zelf een voorstelling uitzoeken die bij jouw groep aansluit.

Dit is een leuke manier om de leerlingen kennis te laten maken met cultuureducatie, en tegelijkertijd is het ook erg leerzaam. Zo leren zij meer over dans, cultuur en muziek. Zo kun je kiezen uit bijvoorbeeld een muziekvoorstelling of een dansvoorstelling. Bovendien kan dit ook worden gezien als een leuk uitje: de leerlingen kunnen het samen ervaren en kunnen er achteraf over praten. Er zijn redenen genoeg om een voorstelling basisschool te organiseren!

2. Een creatieve workshop organiseren

Naast het kijken naar een voorstelling, kun je ook een workshop organiseren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een creatief voorwerp waarbij ze helemaal zelf aan de slag kunnen gaan. Leerlingen kunnen zo zelf aan de slag met hun ontwerp en ontdekken op deze manier hun eigen creatieve kanten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een workshop met verf, klei of papier. Het is leuk dat, na de tijd, de leerlingen de zelfgemaakte creaties presenteren. Dit kan bijvoorbeeld een spreekbeurt zijn voor de klas, maar je kunt ook de ouders uitnodigen waarbij de leerlingen hun creaties laten zien en hoe ze het hebben ervaren.

3. Ga naar een museum

Er zijn in Nederland talloze musea te vinden. Je kunt bijvoorbeeld naar een museum gaan in de buurt van de school, of een museum dat over een bepaald onderwerp gaat. Denk aan een onderwerp dat goed aansluit bij de geschiedenislessen die er op dit moment worden gegeven. Je kunt natuurlijk ook een historisch monument bezoeken. Het is goed om te weten dat er vaak rondleidingen worden aangeboden speciaal voor scholen. Het bezoeken van een museum is een leuke en leerzame ervaring buiten het klaslokaal. Je kunt voor het museumbezoek ook een klassikale opdracht geven, zoals een vragenlijst.

4. Combineer cultuur met bestaande vakken

Je kunt cultuureducatie ook op een subtiele manier in de lessen verwerken. Combineer bijvoorbeeld cultuur met bestaande vakken. Zo kun je bijvoorbeeld muziek verwerken in een geschiedenisles, waarbij je een film laat zien die het tijdperk weergeeft. Je kunt ook een verhaal vertellen bij bijvoorbeeld een aardrijkskundeles. Daarnaast kunnen de leerlingen een taal leren met bijvoorbeeld een liedje. Door cultuur te combineren met bestaande vakken wordt leren vaak veelzijdiger én leuker. Het kan een leuke tip zijn om een bepaald thema maandelijks terug te laten komen. Iedere maand wordt er dan een cultureel thema behandeld die in de verschillende lessen terugkomt.

5. Laat de leerlingen een spreekbeurt geven

Het kan ook erg leuk en leerzaam zijn om de leerlingen een spreekbeurt te laten geven over een bepaald cultureel onderwerp. Je kunt bijvoorbeeld een creatieve opdracht geven waarbij ze een spreekbeurt moeten geven over een kunstwerk dat ze zelf hebben gemaakt zoals net al werd benoemd, maar je kunt ook zelf de onderwerpen bedenken waar de leerlingen een spreekbeurt over moeten houden. Naast dat je voorstelt om de leerlingen te presenteren, kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld het laten horen van een muziekstuk of een dansvoorstelling.


advertrorial

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.