donderdag, mei 30, 2024
Algemeen

8 Tips voor het houden van 10-minutengesprekken.


8 Tips voor het houden van 10-minutengesprekken.

Binnenkort is het weer zover, de 10-minutengesprekken met ouders. Wij houden deze gesprekken 3 keer per jaar. Twee keer verplicht en één keer facultatief. Tijdens deze facultatieve gesprekken kunnen ouders aangeven of ze een gesprek met je willen n.a.v. het rapport. Ook kun jij natuurlijk ouders uitnodigen waar jij graag mee wilt spreken.

De gesprekken kunnen leuke gesprekken zijn, maar soms heb je best moeilijke gesprekken erbij. Daarom heb ik enkele tips op een rij gezet die helpen bij de voorbereiding van zo’n gesprek.

Tips:

  • Plan je gesprekken goed in. Als je verwacht dat een gesprek kan uitlopen, plan dan niet te krap, maar zorg voor uitlooptijd. Plan lastige gesprekken ook niet vlak na elkaar.
  • Begin een gesprek nooit negatief, maar begin met het noemen van iets positiefs. Wacht echter niet te lang met slecht nieuws.
  • Je kunt ook ouders het gesprek laten starten door te vragen hoe het kind thuis is, of het vertelt over school, hoe het school ervaart. Hierdoor kun jij misschien aanknopingspunten vinden om je verhaal te vertellen.
  • Denk na over het doel van het gesprek. Wil je het hebben over leerresultaten of over het gedrag van het kind. Vermeld dit doel ook aan het begin van he gesprek zodat het duidelijk is waar je in het gesprek naar toe wilt.
  • Denk na over hoe je gaat zitten. Ga je tegenover ouders zitten, dan komt dit anders over dan dat je aan de zijkant of naast ouders gaat zitten. Dit ligt ook weer aan wat je in het gesprek vertellen wilt.
  • Hoe verder na het gesprek. Vertel ouders wat de plannen zijn, en hoe ouders hier eventueel in kunnen bijdragen. (thuis stimuleren van het lezen bijvoorbeeld)
  • Vraag ouders altijd of er nog vragen zijn. Als dit niet zo is laat ze ook altijd weten dat je bereikbaar voor ze bent.
  • Maak notities tijdens je gesprek, zodat je terug kunt halen wat er is afgesproken voor de verslaglegging van de oudergesprekken.

Met deze 8 Tips voor het houden van 10-minutengesprekken ga je goed je 10-minutengesprekken in.

Winter 2020Winter 2020

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest