maandag, juli 22, 2024

01e – Beginnen met programmeren in Minecraft – De eerste tutorial.


Als je de vorige pagina’s bent doorgelopen met de leerling of leerlingen dan heb je als alles goed is gegaan de eerste programmeer tutorial met Minecraft gedaan.
Wij zelf hebben deze al meerder keren met telkens twee leerlingen gedaan in ongeveer 60 minuten.
Hoe vaker je het doorlopen hebt hoe beter het gaat, omdat je steeds beter weet wat er verwacht wordt van de leerlingen en je het ook beter kunt uitleggen allemaal.
Het is daarom ook aan te raden om deze tutorial eerst eens zelf meerdere keren te doorlopen zodat je er handig in wordt.

Enkele tips.

 1. Zoals we op onze introductiepagina’s over Minecraft Education al hebben uitgelegd is het raadzaam om dit spel te spelen op computers (Desktop of Laptop) met een muis.
  Het is ook op een tablet te spelen, maar dit is wel iets lastiger om te doen.
 2. Het spel is op veel apparaten te spelen, maar het is wel raadzaam om er prima computers voor te gebruiken aangezien het grafisch wel wat vraagt van de computer.
 3. Houd er rekening mee dat elke leerlinge gebruik maakt van dezelfde Desktop of Laptop als ze een volgende keer weer inloggen om verder te gaan aangezien hun werk lokaal op het apparaat wordt opgeslagen.
 4. Ondanks dat in het spel al veel is vertaald in het Nederlands zijn er ook veel delen in het Engels. Je leerlingen moeten daarom al wel een woordje Engels kunnen lezen en begrijpen.
  Maar dat is ook een mooie uitdaging om deze taal onder de knie te kunnen krijgen.
 5. Denk er aan dat chatopdrachten hoofdletter gevoelig zijn. Als een leerling in de blokcode “Come_here” invoert en vervolgens in de chat “come_here” intypt dan zal de Agent niet komen.
  Bovendien is het raadzaam om geen spaties te gebruiken in de chat opdrachten. Gebruik daarvoor beter de _ toets.
 6. Als leerlingen vergeten om de PLAY knop in het programmeervenster vergeten aan te klikken zal de Agent de opdracht niet uitvoeren.Veel informatie.

Deze eerste tutorial is echt vrij gemakkelijk om met een aantal leerlingen te doen. Klassikaal is het mogelijk maar daarvoor moet de school wel voldoende apparatuur hebben natuurlijk.
En je groep moet dan ook wel serieus aan de slag willen.
Ook al is deze tutorial beveiligt zodat je leerlingen niets kunnen slopen en komen er geen monsters  tevoorschijn zullen ze toch wel serieus de opdrachten moeten lezen en aan de slag gaan.
Ideaal is het daarom om het met twee of vier leerlingen te doorlopen.

Maar ook als leerkracht is deze uitleg al heel veel informatie om tot je te nemen. Zeker als je totaal geen ervaring hebt met Minecraft.
Wil je het nog eens op je gemak nalezen of bewaren voor tijdens de les? Dat kan natuurlijk.
Daarom hebben we deze hele uitleg nog eens als PDF beschikbaar gemaakt zodat je deze kunt afdrukken en bewaren.

Het bestand:

01 – Beginnen met programmeren in Minecraft – De eerste tutorial.
01 – Beginnen met programmeren in Minecraft – De eerste tutorial.


Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest