vrijdag, april 19, 2024
GetalknapLesideeënoverig rekenen

Tafelspel


Met dit tafelspel kun je je leerlingen laten oefenen om de tafels te automatiseren. Ik merk in mijn groep dat kinderen dit best wel lastig vinden. Je oefent met dit spel de tafels op een speelse en competitieve manier. Het enige wat je nodig hebt zijn het speelbord met de makkelijke of de moeilijke versie en pionnen in verschillende kleuren. Je kunt het spel spelen met 2 tot 4 spelers.

 

Het tafelspel

Met het tafelspel draaien de kinderen om de beurt een kaartje om met en tafelsom erop. De kinderen zoeken zo snel mogelijk op het spelbord het antwoord op en zetten hun pion op het goede antwoord.  Wie dit het eerst doet, krijgt het kaartje met de tafelsom.

Bij de makkelijke versie  kan het antwoord op de tafelsom nog opgezocht worden. Wordt bijvoorbeeld de som 4 x 8 omgedraaid, dan kunnen de kinderen in de horizontale rij de 4 opzoeken en in de verticale rij de 8. Ga je dan vanaf de 4 naar beneden en de 8 van links naar recht, dan kom je op het spelveld bij 32 uit. Dit is voor kinderen die tafels nog niet helemaal goed hebben geautomatiseerd. Ze komen zo wel elke keer de antwoorden op de tafelsommen tegen.

Ook kun je ervoor kiezen alleen de kaartjes van bepaalde tafels te laten spelen tijdens het spel, zodat een bepaalde tafel geoefend wordt.

Bij de moeilijk versie van het tafelspel moeten de kinderen de tafels al wat beter hebben geautomatiseerd. Hier kunnen ze niet meer het antwoord opzoeken, maar moeten ze het antwoord opzoeken in een honderdveld. Door het spelelement worden de kinderen superfanatiek. Ze willen de antwoorden snel vinden en zullen de tafels ook snel geautomatiseerd worden.

Met dobbelstenen en fiches

Je kunt het spel ook met dobbelstenen laten spelen.  Met twee 10-kantige dobbelstenen laten spelen. Dan heb je de kaartjes niet nodig, maar maken de kinderen de vermenigvuldiging die op de dobbelstenen wordt gegooid. Wie dan het snelste zijn pion op het goed antwoord zet, krijgt bijvoorbeeld een fiche. Je spreekt een tijd af dat je speelt en aan het einde van die tijd worden de fiches geteld.

Ook dit spel is weer superleuk om in de keuzekast te leggen. De kinderen zullen het graag pakken.

De bestanden:

In het bestand vind je de twee spelborden; de makkelijke en de moeilijke versie en de tafelkaartjes met de tafelsommen van de tafels 1 t/m 10.

Tafelspel – Speelborden
Tafelspel – Speelborden
Tafelspel – Tafelkaartjes
Tafelspel – Tafelkaartjes
Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.