vrijdag, maart 29, 2024
AlgemeenNieuwsbegripSamenvatten

Nieuwsbegrip – Samenvatten a.d.h.v. de sleutelvragen


Deze week wordt er weer aandacht besteed aan het samenvatten. Daarom heb ik deze keer bedacht om bij Nieuwsbegrip te te gaan samenvatten a.d.h.v. de sleutelvragen. Samenvatten vinden de kinderen sowieso vaak erg lastig. Daarom heb ik in een eerder bericht (Nieuwsbegrip – hoofd- en bijzaken) al eens geschreven over het gebruik van markeerstiften.

De sleutelvragen

De sleutelvragen kunnen een heel mooi hulpmiddel zijn om de hoofdzaken uit de tekst te halen. Door het beantwoorden van de sleutelvraag kom je gelijk bij het belangrijkste van het desbetreffende stuk tekst.
We starten niet meteen met het lezen van de hele tekst, maar lezen eerst de inleiding van de tekst. De kinderen hebben hun markeerstift er weer bij, zodat ze gelijk mee kunnen kleuren. Zo zijn alle kinderen betrokken bij de tekst.

Voordat we de inleiding van de tekst modellend gaan lezen, stel ik alvast de sleutelvraag die hierbij hoort. Zo weten de kinderen waar ze tijdens het lezen op moeten gaan letten. Samen beantwoorden we de vraag, en markeren dit in de tekst. Zo doen we het ook met het volgende kopje. Zodra de kinderen door hebben hoe het werkt, kun je ze in tweetallen samen verder laten werken. Als je dan een wat betere lezer koppelt aan een wat mindere lezer, kunnen ze elkaar helpen.

nieuwsbegrip - samenvatten a.d.h.v. de sleutelvragen

Samenvatten

Zodra de tweetallen klaar zijn, kun je klassikaal gaan bespreken wat de antwoorden op de sleutelvragen zijn. Als je dan al de gemarkeerde tekst achter elkaar plaats, krijg je een goede samenvatting van de tekst, en zijn de hoofdzaken uit de tekst gehaald.
In de hogere groepen kun je de samenvatting ook nog uit laten schijven, om zo de kinderen te leren dat een samenvatting uit goed lopende zinnen moet bestaan. Je maakt als het ware een soort minitekst van de grote tekst.

Vond je deze les Nieuwsbegrip – Samenvatten a.d.h.v. de sleutelvragen leuk? Kijk dan ook eens bij al mijn andere Nieuwsbegrip anders lessen onder het tabblad Nieuwsbegrip.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.