vrijdag, maart 29, 2024
DownloadsLesideeënOverig Taal/LezenTaal/lezen

Kerstballen te koop!! – Tekstopdracht


Kerstballen te koop!! Een leuke opdracht om te doen in deze periode. Tijdens de taalles is de schrijfopdracht een reclametekst schrijven. Ik vind het altijd erg leuk om dit soort opdrachten dan in het thema te doen waarmee we op dat moment bezig zijn in de klas. Nu gaan we richting Kerst, dus vandaar deze opdracht op dit moment.

Werken met Teksten

Op school werken we met teksten.  Je kunt in deze link hier meer over lezen. We halen ideeën uit de taalmethode, maar laten de onderwerpen wel aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Ook het thema waar we op dat moment mee bezig zijn is vaak een leidraad.

Een reclametekst schrijven.

Tijdens deze les leren de kinderen een reclametekst schrijven. Hoe schrijf je een goede reclametekst. Met een reclametekst wil je graag dat mensen je product gaan kopen. Je moet het dus heel aantrekkelijk maken. Hoe maak je een tekst aantrekkelijk? Door je product goed aan te prijzen. Met bijvoeglijke naamwoorden kun je dit al heel goed doen.
Voorbeeld: Appels te koop voor 2 euro! is een zin die prima kan, maar als je er van maakt: Heerlijke appels voor de geweldig lage prijs van maar 2 euro! klinkt al heel anders.

Niet alleen schrijven

Bij een tekstopdracht hoort bij ons op school ook een creatieve verwerking. Bij deze opdracht mogen ze eerst een kerstbal gaan ontwerpen op het uitlegblad. Bij deze Kerstballen kunnen de kinderen dan reclameteksten gaan bedenken. De kinderen kunnen er ook voor kiezen om eerst de tekst te maken en dan de kerstballen te maken. Het is de bedoeling dat het geheel dan uiteindelijk op een mooie poster komt.
Dit kun je ook gebruiken als je bijvoorbeeld voor een goed doel iets gaat verkopen met de kinderen (bijvoorbeeld op een kerstmarkt, hoewel dat dit jaar er waarschijnlijk niet inzit ivm Corona).

Kerstballen te koop!!

Deze opdracht is gemaakt voor groep 5/6, maar met enige aanpassing is deze natuurlijk ook heel goed te doen in andere groepen.

Het bestand:

Hieronder vind je de link met de opdracht zoals de kinderen hem bij mij hebben gekregen.

Kerstballen te koop
Kerstballen te koop

Kerst 2021Kerst 2021


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.