vrijdag, maart 29, 2024
AlgemeenKnutselopdrachtenLesideeën

Lampion van vijfhoeken.


Dit jaar ga ik met de kinderen een lampion van vijfhoeken maken. Een hele uitdaging. Ik vond namelijk een foto op Pinterest, maar hier was helemaal geen beschrijving bij. Daarom was het een heel gepuzzel hoe dit in elkaar zit, maar ik ben er uit!

Voorbereiding

lampion van vijfhoekenIn principe heb je niet heel veel nodig. Voor één lampion heb je 12 ronde vouwkartons nodig, en natuurlijk vliegerpapier en een ijzerdraadje voor het lampje. Van karton heb ik een malletje gemaakt van een vijfhoek die precies op een cirkel past. Deze leg je op de cirkel en zo kun je de vouwranden aftekenen.

Het malletje maak je van een cirkel. Je zoekt het midden van de cirkel op door hem in vieren te vouwen en vanuit het midden met een geodriehoek hoeken van 72 graden te maken. Je hebt dan de cirkel in vijf gelijke delen verdeeld. Knip dan de buitenranden eraf en je hebt de mal.

 

Hoe ga je te werk.

lampion van vijfhoekenZoals gezegd zijn er 12 ronde vouwkartons nodig. Bij alle twaalf teken je met de mal de vouwlijnen op het karton. Voordat je gaat vouwen laat je uit 11 van deze figuren knippen of prikken. Zorg wel dat er genoeg ruimte om de figuren heen blijft. Hoe meer ruimte er omheen, hoe steviger de lampion.
Dan vouw je bij deze 11 cirkels de vouwlijnen om zodat je een soort plakstroken krijgt.  De figuren bedek je dan met vliegerpapier of zijdevloeipapier. Als je dit iets kleiner knipt dan de mal, past het er precies in.

Vervolgens ga je de lampion opbouwen.

Het opbouwen van de lampion

Je begint met de bodem van de lampion. Aan de vijf plakranden plak je weer vijf vijfhoeken zoals op de foto hieronder. Daarna plak je van deze vijf hoeken de ziijkanten vast. Daarna komen één voor één de bovenste vijf erop en kun je ook deze weer vastplakken.
Tussendoor heb ik wel de lampion even laten drogen met paperclips op de plakranden. Werk je te snel, dan heb je kans dat je de onderste plakranden weer lostrekt. weer lostrekt.

lampion van vijfhoeken

 

De bovenrand

Tot slot maak je de bovenrand. Dit doe je van de laatste cirkel.
Als het goed is heb je hier al vouwlijnen opgetekend. Vanaf deze vouwlijnen trek je lijnen 2 cm naar het midden van de cirkel. Zo ontstaat er een kleinere vijfhoek in de cirkel. Deze knip je eruit, en ook de buitenranden knip je er af. Deze buitenrand plak je vast op de laatste vouwranden van de lampion.
Ijzerdraadje eraan voor het lampje en de lampion is klaar.

Ik heb het voorbeeld in één kleur gemaakt, maar je kunt de lampion natuurlijk ook in meerdere kleuren maken.

In onderstaand filmpje kun je stap voor stap bekijken hoe de lampion wordt gemaakt. Veel knutselplezier, en laat vooral eens weten hoe het maken van de lampion is gegaan!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.