donderdag, maart 28, 2024
NieuwsbegripSamenvatten

Nieuwsbegrip – Nieuwsbericht maken


Deze keer weer eens wat anders dan anders. Nieuwsbegrip – Nieuwsbericht maken. Altijd toch weer een uitdaging om het weer net even wat nieuwer en aantrekkelijker te maken voor de kinderen, maar het is weer gelukt. De les van deze week was een blokles. Vaak werk ik dan uit de boeken van Junior Einstein, maar omdat het onderwerp van deze tekst voor de kinderen zo aansprekend is heb ik ervoor gekozen om toch met de tekst aan de slag te gaan.

Samenvatten

De tekst van deze week leent zich heel goed voor het samenvatten. Dit hebben we natuurlijk al vaker gedaan, daarom heb ik de kinderen deze keer eerst zelfstandig met de tekst laten werken.
Ik heb besproken dat je een tekst een stuk korter kunt maken door de bijzaken weg te laten. “Wat kun je allemaal wegstrepen en dan toch de tekst nog goed begrijpen?”
Iedereen ging fanatiek aan de slag. Er zijn kinderen die echt drastisch gaan strepen, maar er zijn ook kinderen die dat toch best lastig vinden.
Als je rondloopt terwijl de kinderen hiermee bezig zijn kun je ze op weg helpen door bijvoorbeeld te vragen: “Is dit echt belangrijk, of kun je het ook weglaten?”  of :”Snap je het nog, als je dit wegstreept?”

Een Nieuwsbericht maken

Na een poosje heb ik groepjes van 4 gemaakt. Dit doe ik vaak d.m.v. ijslollystokjes met de namen van de kinderen erop. Ik trek er vier uit de pot en deze kinderen gaan dan samenwerken. Deze viertallen namen hun tekst mee en gingen met elkaar vergelijken wat er weggestreept was. Zo komen er mooie gesprekken op gang over wat hoofd- en wat bijzaak is. De groepjes kregen ook de opdracht mee om met de hoofdzaken een Nieuwsbericht te maken wat ze met zijn vieren zouden presenteren aan het einde van de les.
Mooi om te zien hoe de rollen worden verdeeld, wie doet welk stukje en hoe kinderen elkaar helpen als ze het nog lastig vinden.

Nieuwsbegrip nieuwsbericht maken

Afsluiting van de les

Als afsluiting van de les hebben alle groepjes hun nieuwsbegripbericht gepresenteerd op het podium. Ontzettend van genoten dit. Ook hoe vanuit het “publiek” applaus kwam na elk bericht en ook de tips en tops die er kwamen. De groepjes gaven elkaar tips over wat eigenlijk ook nog wel weggelaten kon worden of kwamen tot de ontdekking dat ze iets teveel hadden gestreept.

Deze les was een geweldige ervaring voor de kids, maar ook voor hun juf. Ik heb er weer van genoten.

Deze en andere van mijn Nieuwsbegriplessen kun je vinden onder het tabblad Nieuwsbegrip


Sportzomer 2021Sportzomer 2021


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.