vrijdag, maart 29, 2024
Bingo's en andere spellenDownloadsGetalknapKeuzekastoverig rekenenRekenen

Scrijbble 1 of 10, puzzelen op het honderveld


Scrijbble 1 of 10 is een spel wat je speelt op het honderdveld. Het lijkt wel op het bekende scrabblespel, maar het is toch heel anders.
Bij Scrijbble 1 of 10 maak je geen woorden, maar leg je de cijfers op de goede plek op het honderdveld.

Scrijbble 1 of 10Waarom Scrijbble 1 of 10?

Het spel heet zo, omdat het de bedoeling is om aan al gelegde getallen, aanliggende getallen te leggen. Dus 1 meer of minder of 10 meer of minder. Als er bijvoorbeeld al het getal 36 op het spelbord ligt,  kan daar het getal 35 of 37 (1 minder en 1 meer) aangelegd worden, maar ook 26 en 46 (10 minder en 10 meer).

Hoe het spel wordt gespeeld.

Het speelbord, het honderdveld waarop al enkele getallen gegeven zijn als steuntje, leg je op tafel. Schudt de getalfiches en leg ze er gedekt naast.
Bij twee spelers worden er blind vier getallen getrokken en op het speelbord op de goede plaats gelegd. Bij drie spelers zijn dit er drie en bij vier spelers twee getallen.
De spelers pakken allemaal 8 getallen en leggen deze achter hun antispiekbordjes. Nadat besloten is wie er mag beginnen kijkt de eerste speler of hij een getal achter zijn bordje kan aanleggen. Kan hij dit, dan doet hij dit en mag de volgende speler. Kan hij dit niet dan pakt hij er een gedekt getal bij en legt dit achter zijn bordje (ook als hij het getal kan aanleggen, dit mag pas in zijn volgende beurt).
Daarna is de volgende speler aan de beurt.
Zo wordt er doorgespeeld totdat één van de spelers al zijn getallen kwijt is. Dit is de winnaar.

Waarom dit spel.

Dit spel is heel geschikt voor kinderen die moeite hebben met het getalbegrip. Je oefent op een speelse manier +1 en -1, +10 en -10. Door de verschillende getallen achter je bordje, reken je de hele tijd. Naarmate er meer getallen op het speelbord komen wordt het steeds gemakkelijker en wordt heel snel inzichtelijk hoe het honderdveld in elkaar zit, en dat je al snel niet meer hoeft te rekenen, maar dat het vanzelf gaat.
Dit spel past daarom ook heel goed in de keuzekast bij getalknap, maar ook bij samenknap misstaat het absoluut niet.

De bestanden:

Het geheel bestaat uit 4 bestanden.  Zo is er het speelbord. Print dit bestand uit op A3-formaat. De fiches print je uit op A4-formaat, want dan passen ze op het speelbord. Ook de antispiekbordjes en de spelregels print je uit op A4-formaat.

Scrijbble – Speelbord (Afdrukken op A3 formaat !!!!!)
Scrijbble – Speelbord (Afdrukken op A3 formaat !!!!!)
Scrijbble – Fiches (A4 formaat.)
Scrijbble – Fiches (A4 formaat.)
Scrijbble – 4 anti spiek bordjes. (A4 formaat)
Scrijbble – 4 anti spiek bordjes. (A4 formaat)
Scrijbble – Speluitleg.
Scrijbble – Speluitleg.


ModeMode


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.