donderdag, maart 28, 2024
KnutselopdrachtenLesideeën

Zelf een mandala tekenen.


Kinderen vinden het af en toe heerlijk om te kleuren. Bij mij in de groep vinden ze het kleuren van een mandala erg leuk om te doen. Toen kwam ik een ideetje tegen om de kinderen zelf een mandala te laten tekenen.

Mandala’s bekijken.

Ik ben begonnen om de kinderen verschillende mandala’s te laten zien. Wat zijn de kenmerken van een mandala? De ronde vorm konden alle kinderen best benoemen, maar daarna was het toch lastiger. Al pratend kwamen we er toch op dat er veel herhaling is in een mandala, dat figuren op dezelfde manier terug komen.

Format.

Om een mandala te kunnen tekenen, heb je toch een soort format nodig waarop je kunt beginnen. Het bijgevoegde format bij dit blog is een mooi uitgangspunt. Ik heb deze gekopieerd op normaal kopieerpapier. Als de kinderen deze dan op de kop op hun tafel kijken kun je de lijnen nog door het papier heen zien.

 

Je vertelt de kinderen dat ze allerlei figuren (in dit geval in het thema Sinterklaas) gaan tekenen in de mandala. Op of tussen de lijnen, maar met evenveel afstand van elkaar. Vertel ook dat de kinderen met hun potlood niet te dik moeten tekenen, zodat ze nog kunnen gummen. Omdat de figuren toch zoveel mogelijk hetzelfde moeten tekenen, zullen ze best veel gummen.

Ik vond het heel verrassend om te zien hoe de kinderen hiermee aan de slag gingen en hoe leuk ze het vonden om te doen. Hele leuke en originele ideeën. Als de mandala klaar is, laat je de kinderen de potloodlijnen overtrekken met zwarte stift of fineliner. Potloodlijntjes die je daarna nog ziet laat je nog weggummen en dan kopieer je de zelfgetekende mandala. Je ziet dan de lijntjes van het format er niet meer doorheen, en is het een echte mandala geworden.

Als je de mandala’s van al de kinderen hebt gekopieerd heb je gelijk een heleboel leuke en originele kleurplaten voor in de klas.

Deze keer heb ik mandala’s getekend met als thema Sinterklaas, maar met Kerst of een ander thema kun je dit natuurlijk ook heel goed gebruiken.

Het format voor de mandala kun je hier downloaden.

Mandala tekenen
Mandala tekenen

Bron: ADLJ.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.