dinsdag, april 16, 2024
GetalknapLand veroverenLesideeënRekenenSamenknap

Hoe je de tafels kunt oefenen met het spel “Land veroveren”.


Hoe je de tafels kunt oefenen met het spel “Land veroveren”.

We kennen allemaal het spel “Land veroveren” wel. We hebben het vast ook allemaal wel eens gespeeld. Op hokjespapier om de beurt met een kleurpotlood een lijntje trekken en als je dan een hokje dicht kunt maken mag je het hokje kleuren in jouw kleur. Heb je aan het einde van het spel de meeste hokjes? Dan heb jij gewonnen.

Nu geef ik in groep 5/6 les en ben ik constant op zoek naar manieren om op een leuke manier met kinderen de tafels te oefenen. De tafels vormen de basis voor het verdere rekenonderwijs. Voor breuken, cijferend vermenigvuldigen en delen heb je tafels nodig. Ik vind het dus heel belangrijk dat de tafels goed geautomatiseerd worden.

Met dit spel kun je op een speelse manier met een spel dat alom bekend is de tafels oefenen. Maar ook een stapje verder gaan en de relatie met delen oefenen. Ik heb vier variaties bij het spel “Land veroveren” waarmee dit geoefend kan worden in tweetallen.

Oefenen van de tafels 1 t/m 6

Met dit spel spelen de kinderen met twee dobbelstenen. Beide kinderen kiezen een kleurtje uit hun kleurdoos. Ze gooien om de beurt de twee dobbelstenen en vermenigvuldigen het aantal ogen met elkaar. De uitkomst zoeken ze op het speelveld en trekken een lijntje tussen twee stippen boven, onder of naast het getal. Zodra een van de spelers een vierkant dicht maakt, mag hij dit vierkantje kleuren in zijn kleur. Wie aan het einde van het spel de meeste vakjes heeft gekleurd, is de winnaar. Je kunt dit spel doorspelen tot het veld vol is, maar je kunt ook een bepaalde tijd afspreken.

De relatie tussen delen en vermenigvuldigen.

Met de ander drie variaties, waarbij de spelregels hetzelfde zijn, wordt een beroep gedaan op het inzicht in de tafels. Bij deze variaties wordt met een spinner gedraaid, en hebben de spelers één getal. Op het speelveld wordt dan naar een getal gezocht wat het antwoord kan zijn van een vermenigvuldiging van dit getal. Voor de rest verloopt het spel op dezelfde manier.
Dit spel is er in de variaties: tafels 2 t/m 10, tafels 2 t/m 12 en tafels 7 t/m 12. Bij deze spellen worden de wat betere rekenaars ook uitgedaagd, omdat de tafels boven de 10 erbij zitten.

Inmiddels heb ik ook ontdekt dat er tienkantige en twaalfkantige dobbelstenen zijn. Met twee dobbelstenen kunnen de kinderen dan de keersom dobbelen en is de spinner niet nodig:


Hieronder vind je de links naar de verschillende speelvelden en de spinners. De spinners zijn gemakkelijk te maken. Je zou ook een fidgetspinner kunnen gebruiken in plaats van de pijl.

De bestanden:

Land veroveren – Vermenigvuldigen 1 t/m 6
Land veroveren – Vermenigvuldigen 1 t/m 6
Land veroveren – Vermenigvuldigen 2 t/m 10
Land veroveren – Vermenigvuldigen 2 t/m 10
Land veroveren – Spinner 2 t/m 10
Land veroveren – Spinner 2 t/m 10
Land veroveren vermenigvuldigen 2 t/m 12
Land veroveren vermenigvuldigen 2 t/m 12
Version: 1.0
Spinner 2 t/m 12
Spinner 2 t/m 12
Version: 1.0
Land veroveren – vermenigvuldigen 7 t/m 12
Land veroveren – vermenigvuldigen 7 t/m 12
Land veroveren – Spinner 7 t/m 12
Land veroveren – Spinner 7 t/m 12

Dobbeltoppers 2018

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.