donderdag, maart 28, 2024
KinderboekenReviews

Gebarentaal is goed voor kinderen: Wat is er aan de hand met Sinterklaas? – Ellis Bell


Van de schrijfster van dit leuke boekje, Wat is er aan de hand met Sinterklaas, kreeg ik een exemplaar om te recenseren. Weer eens een nieuw verhaal in een leuk boek, met leuke toevoegingen.

In haar voorwoord schrijft Ellis Bell dat het boek is geschreven voor ouders, opvoeders, juffen en meesters en begeleiders van jonge kinderen. Dit blijkt uit meerdere dingen in het boek.
Het is leuk om voor te lezen, tussen het verhaal staan schuingedrukte stukjes waarin tips gegeven worden voor activiteiten om samen met kinderen te doen. Kinderen gaan zo helemaal mee in het verhaal.

Ook staan er QR-codes op de momenten dat er een sinterklaasliedje gezongen kan worden. Als je deze scant, krijg je een filmpje met het desbetreffende sinterklaasliedje met gebarentaal. Leuk voor kinderen die de gebarentaal kennen, slechthorende kinderen, maar ook leren de kinderen hierdoor gebaren, wat goed is voor de communicatie. Je maakt een plaatje bij de woorden door het gebruik van gebaren.

Wat is er aan de hand met Sinterklaas.

Het verhaal gaat over Pietje Petiet die in paniek bij mevrouw Weetalles Beter komt. Er is een groot probleem. Sinterklaas doet alles verkeerd om. Hierdoor komt pakjesavond in gevaar. Pietje Petiet moet precies aan mevrouw Weetalles Beter vertellen wat er is gebeurd. Gelukkig komt zij gauw achter de oorzaak van het probleem.  Samen gaan ze naar het Pietenhuis, en wordt het probleem snel opgelost.

Tijdens het verhaal worden inderdaad leuke tips gegeven wat je kunt doen. Er moet worden nagedacht in het verhaal, dus we tellen tot tien en weer terug. Sinterklaas kijkt heel boos, hoe ziet dat eruit, wat gebeurt er in je gezicht. En dan zo ook andere emoties benoemen en laten zien met je gezicht.

Ik heb het boek voorgelezen in groep 5/6. Dit kan prima, de kinderen leefden helemaal mee met Pietje Petiet en mevrouw WeetAlles Beter. We kunnen het liedje Sinterklaas Kapoentje en Sinterklaasje Bonne Bonne Bonne nu helemaal zingen met gebarentaal. In de groep zit ook een jongen met gehoorproblemen. Voor hem was dit natuurlijk een extra leuke “les” omdat hij de gebaren allemaal al kent.

Het boek is uitgevoerd in hardcover. De tips kun je gebruiken bij de wat jongere kinderen, maar zeker tot groep 6 zullen de kinderen het verhaal erg leuk vinden. In de hogere groepen (groep 5/6) is het dan weer een uitdaging om de liedjes te zingen met de gebaren erbij, maar ook bij de kleuters kun je dit prima doen!

Kantoor en schoolKantoor en school

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.