dinsdag, maart 19, 2024
AlgemeenBoekreviewsOnderwijsmaterialenPrentenboekenReviews

Had ik maar een tijdmachine – Prentenboek met klokpuzzel


Laatst kreeg ik een mailtje van Jeanette van Tricht van kidspicto. Zij vertelde hierin over het prentenboek “Had ik maar een tijdmachine en de klokpuzzel die hierbij hoort.
Ik was gelijk enthousiast en nadat zij mij het boek en de puzzel had toegestuurd ben ik ermee aan de slag gegaan.

De puzzel

De Puzzel ziet er heel aantrekkelijk uit. Uitgevoerd in hout met goed afgewerkte stukken. De basis is van blank hout, en de puzzelstukken in mooie zachte kleuren. De vier stukken van de puzzel stellen elk een andere tijd voor in de klok. Het gele stuk is vijf minuten, blauw staat voor tien minuten, groen voor een kwartier oftewel 15 minuten en het oranje stuk is 30 minuten.
Met de klokpuzzel leren kinderen spelenderwijs de échte klok kennen.
-vijf minuten
-tien minuten
-een kwartier
-een half uur
-alle delen samen vormen één uur.
De vormen van de klokpuzzel passen ook op elkaar:
Op een half uur passen twee kwartieren, op een kwartier past 1 x tien minuten en 1 x vijf minuten.

Met de puzzelstukken kun je heel goed aangeven als een kind nog niet zo goed kan klokkijken hoe lang het nog moet wachten op iets. Moet het nog 5 minuten wachten kun je met dit puzzelstuk dit goed aangeven, maar ook andere tijden, omdat je ook kan combineren met de puzzelstukken.

Het prentenboek

Het prentenboek “Had ik maar een tijdmachine” is geschreven door Suzan Boshouwers. De vormgeving is van Jeanette van Tricht. Samen werkten zij het concept uit.

Het verhaal gaat over Bob die net jarig is geweest, en vindt dat hij wel heel lang moet wachten tot hij weer jarig is. Kan het niet vlugger? Alleen met een tijdmachine, maar die is nog niet uitgevonden.
Door het hele prentenboek heen speelt tijd een grote rol. Het is goed te gebruiken bij allerlei lessen. Zo worden de dagen van de week genoemd, en dat de week steeds weer opnieuw begint, de jaargetijden, maanden, dagen, uren enzovoort.

Ik vind het echt een heel mooi boek. Mooi geschreven en getekend, zeker een aanrader, en met de puzzel erbij een aanwinst voor thuis, maar ook in de klas.

Het prentenboek en de puzzel zijn te verkrijgen bij Graviant, en bij Kidspicto is nog wat extra info te vinden over de klokpuzzel.

[Kantoor en schoolKantoor en school


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.