dinsdag, april 16, 2024
BoekreviewsKinderboekenReviews

De gruwelijke generaal – Jozua Douglas


Al eerder schreef ik een recensie van een boek van Jozua Douglas, “De ongelooflijke Ravi Ravioli“. Dit is het tweede boek in deze serie. Nu heb ik De gruwelijke generaal gelezen, het eerste. Weer zo’n lekker dik boek.
Ook nu is het weer geschreven in een fijn lettertype en geïllustreerd met prachtige tekeningen van Elly Hees. Elly van Hees heeft al meerdere boeken van Jozua Douglas geïllustreerd, maar ook o.a. de boeken van Dummie de Mummie van Tosca Menten zijn door haar getekend.

Op de voorkant zie je een generaal, die speelt met oologsvoertuigjes, en twee kinderen met een verrekijker en een afstandsbediening. De kinderen zijn Rosa en Fico, de kinderen van Pablo Fernando, president van Costa Banana, een klein tropisch landje in Centraal-Amerika.
De generaal is generaal Sjasliek, een goede vriend van de president. De gruwelijke generaal won de Pluim van de Senaat van de kinderjury en was genomineerd voor kinderboek van het jaar door De Wereld Draait Door.

Flaptekst:

Rosa en Fico zijn geen gewone kinderen. Ze zijn de kinderen van president Fernando die in zijn eentje de baas is in het kleine landje Costa Banana.
Als Rosa ontdekt dat generaal Sjasliek een gruwelijk plan beraamt, gelooft niemand haar. Gelukkig weet ze haar broertje Fico te overtuigen. Samen komen ze in actie, maar kunnen ze de generaal dan nog stoppen?

Een heerlijk avontuur, erg grappig, en ook superspannend. Zo vliegen er bromvliegen door het paleis, die achteraf geen bromvliegen zijn, maar minidrones, die iedereen in het paleis  in de gaten houden. Is er meester Gabriël, waarvan Rosa en Fico spionageles krijgen en hen geheime codes leert. Ook racet hij met ze door de stad achternagezeten door een Ferrari, maar die ze door een actie van Fico toch af weten te schudden.
Er wordt geschoten met een banaan, en de drone van Fico speelt ook een grote rol in het verhaal.

Een belangrijk gegeven in het verhaal is, dat de president vindt dat meisjes niets kunnen. Rosa is de oudste dochter, maar haar jongere broertje wordt later president. Dit vindt Rosa natuurlijk niet eerlijk. Uiteindelijk is het Rosa die uitzoekt hoe het zit.

Een erg leuk boek om te lezen, en ik ben het boek nu aan het voorlezen in de groep. Het is erg leuk om te merken dat je naar aanleiding van dit boek het ook kunt hebben over hoe de president zijn wetten maakt en dan een link leggen naar hoe het bij ons in zijn werk gaat. Zeker in deze tijd waarin  de verkiezingen volop in het nieuws zijn erg leuk om met de kinderen te bespreken. Mijn groep houdt van spannende fantasierijke verhalen, en ik denk dat ik ze met dit boek weer veel spannende momenten kan laten beleven.

De gruwelijke generaal
Jozua Douglas
Uitgeverij De Fontein
249 pagina’s
2015

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.