donderdag, maart 28, 2024
BoekreviewsJeugdboekenReviews

Gips – Anna Woltz


Anna Woltz schreef het boek Gips. Dit boek werd bekroond met de Gouden Griffel 2016. Als vijftienjarige schreef ze colums vaar de Volkskrant. Deze gingen over haar leven op school. Later werden ze gebundeld in Overleven in 4B. Alles kookt over, haar eerste kinderboek, kwam uit in 2002. Mijn bijzondere week met Tess werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury en Honderd uur nacht kreeg de Nienke van Hichtum-prijs 2015.

Haar nieuwste boek Alaska is dit jaar uitgekomen.

De cover van het boek is een die eigenlijk weinig over de inhoud zegt, maar wel mooi. De naam van de schrijfster in vrolijke verschillende letters evenals de titel Gips, geschreven op gips.

Flaptekst:

Eén dag. Eén ziekenhuis. Bergen sneeuw. En een beetje bloed.

Fitz is woedend. Haar ouders zijn net uit elkaar en het liefst zou ze helemaal niet bestaan. Maar dan raakt haar zusje gewond. In het ziekenhuis ontmoet Fitz een geheimzinnige jongen van vijftien en voordat ze het weet verzint ze een romantisch plan voor een verpleegster, steelt ze gips en wordt ze per ongeluk zelf verliefd. Want je kunt voor altijd in de wachtkamer blijven zitten, maar je kunt ook dapper zijn.

Gips:

Fitz heeft vreselijke woorden op haar gezicht geschreven, zit tussen de verhuisdozen in het nieuwe huis van haar vader en is vreselijk boos op haar ouders. Ze hebben net in de Kerstvakantie verteld dat ze gaan scheiden en hadden alles al geregeld, ook dat haar zusje en zij de ene helft van de week bij haar vader en de andere helft van de week bij haar moeder wonen.

Haar vader en zusje vallen van de fiets voor op straat en haar zusje verliest daarbij het topje van haar vinger.

In het ziekenhuis ontmoet ze Adam, hij is geen patiënt, maar blijkt een veel te vroeg geboren broertje te hebben. Ook ontmoet ze Primula die een hartoperatie heeft gehad. Samen beleven ze de gekste dingen.

Fitz moppert erg over haar ouders die gaan scheiden, Adam vindt zijn kleine broertje op E.T. lijken, en Primula wil graag een gewoon meisje zijn.

Aan het einde van het boek beseft Fitz dat ze niets kan doen aan de scheiding van haar ouders en het moet aanvaarden, Adam accepteert zijn broertje en Primula is gewoon al een normaal meisje ondanks haar hartoperatie.

Een mooi boek om te lezen over scheiden, en het aanvaarden daarvan, vriendschap en liefde. Ik heb het met plezier gelezen, en kan me heel goed voorstellen dat dit boek de Gouden Griffel heeft gekregen.

Gips
Anna Woltz
Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij
2015
166 pagina’s


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.